Politiek

„Kabinet moet aan draagvlak Kunduz werken”

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet moet veel meer doen om draagvlak te creëren voor de komende politietrainingsmissie in het Noord-Afghaanse Kunduz. Tot nu toe merken regeringspartij CDA en de oppositiepartijen GroenLinks en de SGP niet veel van de toezegging die premier Mark Rutte hierover in januari heeft gedaan.

26 April 2011 20:20Gewijzigd op 14 November 2020 14:42
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelden de Tweede Kamerleden Henk Jan Ormel (CDA) en Mariko Peters (GroenLinks) dinsdagavond in een overleg over de uitzending. Volgens Peters moet er niet alleen onder de bevolking draagvlak komen, maar ook in de Kamer. Tot nu toe moeten de fracties informatie met vragen uit het kabinet trekken, zei ze. De SP wees erop dat uit peilingen blijkt dat de bevolking grotendeels tegen de missie is. „Dus wat zou het kabinet dan moeten doen?”, vroeg SP- Tweede Kamerlid Harry van Bommel zich af.

In januari ging een krappe meerderheid van de Kamer akkoord met deze missie, op voorwaarde dat het kabinet nog nadere afspraken zou maken met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO. Zo moesten de agenten langer worden opgeleid en alleen voor civiele taken. Vooral GroenLinks en de ChristenUnie stonden daar op.

Peters zei dat het kabinet de toezeggingen serieus neemt, maar ze wil op een aantal punten meer helderheid, zoals over de training, de monitoring van de agenten en het verzoeningsproces. „De antwoorden zijn cruciaal voor de fractie”, zei ze. Eerder dinsdag had ze gezegd dat GroenLinks de missie blijft steunen.

Net als de SP en de PVV is en blijft ook de PvdA tegen de missie. Kamerlid Frans Timmermans van de grootste oppositiepartij zei dinsdag dat er niets wezenlijks is veranderd sinds januari, toen het kabinet toestemming kreeg met de missie door te gaan. Er is wel meer ruimte voor Nederland om de basistraining uit te breiden van zes naar acht weken, zei hij. Maar Timmermans geeft weinig om de garanties over de invulling van de missie in de praktijk.

Ook PVV-Kamerlid Hero Brinkman hechtte er weinig waarde aan. Volgens hem maken de Afghanen wel afspraken maar houden ze zich er toch niet aan, omdat het een soeverein land is. „Volgend jaar zitten we met de gebakken peren”, aldus Brinkman. Net als het CDA wilde hij opheldering over de verschillen die er zouden bestaan tussen uit te zenden militairen en politiemensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer