NMa onderzoekt administratie apothekerskoepel
De kartelpolitie NMa doet onderzoek naar de gang van zaken bij de apothekersorganisatie KNMP.
Enkele medewerkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit verzamelden woensdag en donderdag in het hoofdkantoor van de KNMP in Den Haag allerlei administratie en namen dat mee voor verder onderzoek. Dat hebben de KNMP en de NMa meegedeeld.
Woensdag werd ook administratie in beslag genomen bij drie departementen van de beroepsorganisatie in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. In totaal zijn er 24 lokale afdelingen. Er zijn geen invallen gedaan bij apothekersfilialen. De NMa verdenkt de apothekers ervan de Mededingingswet te overtreden.
Zij zouden dat doen door met elkaar prijzen van medicijnen af te spreken, de markt onderling te verdelen en sommige medicijnfabrikanten te boycotten. Het is nog niet duidelijk hoeveel en welke dossiers precies worden meegenomen, zegt een woordvoerder van de NMa donderdag. Ze doorzochten verschillende afdelingen van de KNMP in Den Haag, waar ongeveer 150 mensen werken.
De KNMP was verrast over het onaangekondigde bezoek, maar zegt verheugd te zijn. Ze heeft vertrouwen in de uitkomst en gaat er vanuit dat die elke twijfel zal wegnemen dat de apothekers de wet overtreden. „Wij pleiten al lange tijd voor een heel ander systeem en zolang dat er niet is, worden wij als apothekers steeds in een hoek gezet”, zegt een KNMP-woordvoerder.
Aanleiding voor de inval is volgens de apothekersclub haar recente oproep aan de apothekers om de prijzen van vijf populaire geneesmiddelen te verlagen. De NMa zelf heeft zich tegenover de apothekers niet over de reden uitgelaten.
Donderdag meldde een woordvoerder van de NMa dat er signalen kwamen vanuit de markt, onder meer van zorgverzekeraars. Dat had te maken met de actie van de medicijnfabrikant Genthon, die sinds kort een cholesterolverlager ver onder de gebruikelijke prijs op de markt brengt. Apothekers en groothandel waren daar woedend over, omdat dit de lucratieve kortingen en bonussen doorkruist.
De KNMP riep de apothekers daarna op de prijzen van vijf medicijnen waarvan het patent was verlopen, met 40 procent te verlagen. Dit alles zorgde voor de NMa voor een „redelijk vermoeden” van overtreding van de wet. Maar volgens de apothekers past de oproep in het KNMP-plan dat vorig najaar gepresenteerd is. Daarin werd al gepleit om de prijs van generieke middelen te verlagen.
De NMa neemt sinds een aantal jaren de werkwijze van de zorgsector onder de loep. Zo vindt de kartelwaakhond dat ook zorgverleners, zoals huisartsen, geen gezamenlijke afspraken mogen maken, maar zelf moeten onderhandelen over tarieven. Het beleid van de overheid is gericht op meer marktwerking in de zorg.