Kerk & religie

Sombere Pasen voor kerk Midden-Oosten

DAMASCUS – De feestelijkheden rond Pasen verlopen voor de kerken in het Midden-Oosten gewoonlijk bijzonder kleurrijk en expressief. Van deze gebruikelijke sfeer van blijheid en uitbundigheid was de afgelopen dagen weinig te merken.

Van onze correspondent
26 April 2011 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 14:41
Patriarch Zakka I Iwas (l.) van de Syrisch-Orthodoxe Kerk tijdens een paasviering in Damascus.  Foto EPA
Patriarch Zakka I Iwas (l.) van de Syrisch-Orthodoxe Kerk tijdens een paasviering in Damascus. Foto EPA

In de oude christelijke wijken van steden als Nazareth, Damascus en Bagdad worden op palmzondag en Goede Vrijdag altijd kleurrijke processies gehouden, waaraan scouts, koorgroepen en kerkelijke autoriteiten deelnemen. Families sparen vaak maanden om hun kinderen met Pasen in het nieuw te steken.

Dit jaar zag de Stille Week er voor de christenen in die steden echter anders uit. De christenen van Nazareth, die zo’n 37 procent van de plaatselijke bevolking uitmaken, voelen zich steeds meer geïntimideerd en bedreigd. Zo besloot de grootste islamitische partij in de gemeenteraad van Nazareth op palmzondag een parade in de stad te houden. De Islamitische Beweging beweerde dat ze op deze wijze slechts het islamitisch feest van Eid al-Adha wilde vieren, maar de plaatselijke christenen beleefden de parade als tegenhanger van de christelijke feestelijkheden op die dag.

Duizenden moslims paradeerden door de straten van Nazareth en langs de beroemde Basiliek van de Aankondiging, met groene vlaggen zwaaiend en op trommels roffelend. In het zwart geklede jongeren schreeuwden Allahoe akbar (Allah is groot), terwijl ze aan de omstanders pamfletten uitdeelden waarop teksten te lezen stonden als: „De islam is de enige waarheid.”

In de daaropvolgende dagen werden rond de Basiliek van de Aankondiging spandoeken opgehangen met de Korantekst „Iedereen die een andere godsdienst zoekt dan de islam, het zal nooit van hem geaccepteerd worden en in het hiernamaals zal hij tot de verliezers behoren.” Christenen die op Goede Vrijdag de kerkdiensten in de basiliek wilden bijwonen, werden gedwongen onder deze spandoeken door te lopen alvorens de kerk te bereiken.

De Islamitische Beweging van Nazareth probeert reeds sinds 1998 tevergeefs een enorme moskee te bouwen pal tegenover de basiliek. Op Goede Vrijdag kwam een grote menigte moslims bij elkaar om in de openlucht op deze plek het vrijdagsgebed te houden. Een prominente lokale sjeik hield de vrijdagpreek. De kerkgangers die zich in de basiliek bevonden konden alles letterlijk volgen.

Somber en sober verliepen ook de vieringen van de Stille Week en Pasen in Syrië. Als gevolg van de onrust die het land al weken in zijn greep houdt, hadden de gezamenlijke Syrische kerken besloten dit jaar van alle openbare feestelijkheden af te zien. De plechtigheden zouden zich uitsluitend beperken tot kerkdiensten binnen de kerkmuren. Sinds weken vinden de ongeregeldheden en gewelddadige confrontaties in het land vooral plaats op vrijdag en daarom leefden er onder Syrische christenen vooral veel zorgen over de vieringen op Goede Vrijdag.

Die avond werd er in de hoofdstad Damascus rond 20.00 uur vanuit voorbijrijdende auto’s geschoten op twee kerkgebouwen in de christelijke wijk Bab Tuma. Ruim een uur later werden er vervolgens, opnieuw vanuit een passerende auto, door onbekenden schoten gelost op de beroemde kerk van het Heilig Kruis, tegenover het Franse ziekenhuis. De Syrische veiligheidsdiensten namen de incidenten zeer serieus, maar lieten de geestelijken in Damascus weten „dezer dagen de veiligheid van de kerken niet te kunnen garanderen.”

Op advies van veiligheidsdiensten besloot vervolgens een aantal kerken in de Syrische hoofdstad de vieringen op Stille Zaterdag te annuleren. Op paaszondag werden de vieringen in de talrijke kerken in Damascus maar matig bezocht.

In de Iraakse hoofdstad Bagdad werden er in de vroege ochtenduren van paaszondag bij twee kerken bommen tot ontploffing gebracht. Meteen na de explosies braken er bij beide kerkgebouwen vuurgevechten uit tussen de politie en „gewapende bendes”, aldus Iraakse media. In beide kerken waren de paasvieringen al begonnen en konden de kerkgangers de schietpartijen binnen horen. In de paasnacht verzorgde de Iraakse televisie een rechtstreekse uitzending van een kerkdienst, waardoor christenen niet per se de deur uit hoefden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer