Bernanke richt zich tot de pers
WASHINGTON – Tot nog toe moest de markt het doen met een ultrakorte toelichting op een A4’tje. Maar voor het eerst sinds de oprichting in 1913 zal de Amerikaanse centrale bank (Fed) morgen zijn rentebesluit toelichten tegenover de pers.
Fedvoorzitter Bernanke volgt daarmee het voorbeeld van zijn Europese evenknie, Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (EBC). Die laat de rentebesluiten van zijn organisatie al jarenlang gepaard gaan met persconferenties. Niet zelden worden deze ook gebruikt om hints te geven over toekomstige beleidskeuzes van de ECB.
Zo liet Trichet in maart tijdens de persconferentie doorschemeren te overwegen om de rente al in april –veel sneller dan analisten hadden verwacht– te verhogen. De koers van de euro schoot daarop direct omhoog, die van de dollar naar beneden.
Bernanke wil met de persconferenties de communicatie van zijn organisatie verbeteren. De bedoeling is om van de acht jaarlijkse Fedvergaderingen er vier na afloop toe te lichten.
Voor zijn allereerste persconferentie heeft Fedvoorzitter Ben Bernanke niet bepaald de makkelijkste periode uitgekozen. Er zijn tal van onderwerpen waarover financieel journalisten dolgraag de nieren van de bankier willen proeven.
Wat vindt hij bijvoorbeeld van de val van de dollar? De munt is de laatste weken bezig aan een glijvlucht en daalde vorige week –tegenover de belangrijkste zes valuta– tot het laagste punt in meer dan drie jaar tijd.
De kans dat Bernanke gaat proberen die dollarval te keren door een einde te maken aan het extreem ruime monetaire Fedbeleid lijkt op korte termijn klein. Naar verwachting handhaaft hij in ieder geval voorlopig nog de huidige lage rente van 0 tot 0,25 procent, een paardenmiddel dat tijdens de kredietcrisis eind 2008 van stal is gehaald.
Vraag is ook of de Fed na twee programma’s van monetaire verruiming, waarbij de centrale bank voor ruim 2300 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties opkocht (en daarmee als het ware de geldpers heeft aangezet), nog aan een derde ronde zal beginnen of het er nu –het huidige programma loopt in juni af– maar bij laat.
De druk op Bernanke om het laatste te doen is fors toegenomen, niet in de laatste plaats nadat kredietbeoordelaar S&P’s zich vorige week plots fors negatiever uitliet over de Amerikaanse staatsschuldpositie.
Onduidelijk is of Bernanke zich zo’n stop kan permitteren. Nu steeds meer landen (waaronder China) en grote beleggers (zoals ’s werelds grootste obligatiefonds Pimco) steeds terughoudender worden met de aankoop van Amerikaans schuldpapier, lijkt de Fed deze rol meer en meer op zich te hebben genomen, om zo de rente die de VS betalen voor hun schulden te drukken. Inmiddels zou al zo’n 70 procent van de Amerikaanse staatsobligaties richting Fed gaan. Grote vraag is daarom: Als de Fed dit straks niet meer doet, wie dan wel?