Kerk & religie

Toren van Babel ook bij andere culturen bekend

UTRECHT – Naast de Bijbel zijn er tal van andere oude bronnen die spreken van een toren van Babel.

Kerkredactie
22 April 2011 13:36Gewijzigd op 14 November 2020 14:39
Foto Wikimedia
Foto Wikimedia

Dat blijkt uit onderzoek dat de redactie van Weet Magazine, een christelijk, populair-wetenschappelijk tijdschrift voor jongvolwassenen, deed. In het laatst nummer van het tijdschrift staat een artikel over het onderwerp, zo meldde de redactie vrijdag.

Babylonische inscripties spreken over de toren. Oude inscripties verwijzen naar ruïnes van de toren net buiten Babylon. De bronnen melden dat een koning een toren wilde bouwen, maar dat hij deze door bijzondere omstandigheden nooit kon voltooien.

De plaats waar de ruïne van de toren stond, werd door de oude Babyloniërs ”Borsippa” genoemd. Die naam verwijst volgens prof. Julius Oppert, een Frans-Duitse assyrioloog die de inscripties ontcijferde, naar de verwarring van de talen: „Ik heb de betekenis van de term borsip uitgelegd als ”toren van talen”. Deze visie wordt bevestigd door het spijkerschrift zelf: de naam Borsippa wordt vaak geschreven met tekens (ideogrammen) die voor ”stad van de verstrooiing” staan.”

Ook in overleveringen van de Grieken, de Miao uit China, de Mikir uit India, Papoea’s uit Indonesië en de Polynesische volken is de geschiedenis van de toren van Babel terug te vinden, aldus het artikel in Weet Magazine. „Al deze volken kennen verhalen waarin mensen een toren wilden bouwen die tot aan de hemel reikte. God (of goden) stopte(n) deze bouw door onder meer de taal te verwarren, waardoor de bouw niet langer mogelijk was en de mensen in volken uiteengingen en zich verspreidden over de aarde”, meldt de redactie.

Europeanen die voor het eerst voet aan wal zetten op het Amerikaanse vasteland ontdekten –tot hun verbazing– dat indianen in Mexico en Chiapas in hun kalenders de bouw van een grote toren tot aan de hemel vermeldden. De indianen spraken over een toren waar de talen verward werden. Ook de Tolteken, de Azteken en ook de Chactow-indianen kennen vergelijkbare overleveringen, aldus Weet Magazine.

De redactie ziet in al deze gegevens een extra bewijs dat de Bijbelse geschiedenis uit Genesis 11 waar is. Het is „niet zomaar een mythe of volksverhaal”, aldus de redactie. Op de website van het tijdschrift weet-magazine.nl staat het nieuwste nummer en zijn de gebruikte bronnen te vinden op basis waarvan het artikel is geschreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer