Van Middelkoop hekelt rol Kamer bij Kunduz
HILVERSUM (ANP) – Oud-defensieminister Eimert van Middelkoop heeft flinke kritiek op de manier waarop de Tweede Kamer omgaat met het kabinetsbesluit over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Volgens hem is het parlement te veel op de stoel van de regering gaan zitten door allerlei veranderingen te willen om partijpolitieke of binnenlandse politieke redenen.
Van Middelkoop stelt dat in een interview in het VPRO-radioprogramma Argos dat zaterdag wordt uitgezonden. Hij vindt dat de Kamer een kabinetsbesluit moet nemen zoals het er ligt en niet moet gaan „winkelen in zo’n besluit” door er dingen uit te halen of te verbeteren. „Dat is in feite wat nu gebeurd is onder leiding van GroenLinks. Ik vind dat verkeerd”, aldus Van Middelkoop.
Het minderheidskabinet van VVD en CDA had van GroenLinks, de ChristenUnie en D66 steun nodig voor de nieuwe missie, omdat gedoogpartner PVV en de PvdA en SP er tegen waren. In de onderhandelingen die volgden legden vooral GroenLinks en ChristenUnie aanvullende eisen op tafel, onder meer over de duur en inhoud van de politietraining en de civiele taken die de agenten krijgen. Na toezeggingen daarover van het kabinet gingen de partijen eind januari onder voorwaarden akkoord met de missie. De Tweede Kamer spreekt er dinsdagavond opnieuw over. Dan moet blijken of de partijen vinden dat voldoende tegemoet is gekomen aan hun wensen.
Van Middelkoop (ChristenUnie) vreest dat de gang van zaken leidt tot een ontsporing van de zogeheten artikel 100-procedure die voor de uitzending van militairen geldt. Dat artikel is mede op zijn initiatief (toen hij nog Tweede Kamerlid was) aan de grondwet toegevoegd en houdt in dat de Kamer voorafgaand aan buitenlandse missies hierover wordt geïnformeerd. De Kamer moet zich volgens de oud-minister realiseren dat zo’n besluit zorgvuldig is voorbereid in internationaal verband en op grond van militair advies. Het parlement moet alle gegevens controleren en toetsen, maar de verleiding weerstaan „om een beetje op de stoel van of de Commandant der Strijdkrachten of de regering te gaan zitten om iets aan die missie te veranderen om partijpolitieke of binnenlandse politieke redenen”.
Van Middelkoop voorspelt dat de ministers de komende jaren „een beetje met de gebakken peren zitten”. Maar het besluit is wel genomen en zal volgens hem dus ook worden uitgevoerd. „Dat lijkt me wel zo verstandig. Daar kun je ook als Kamer niet telkens weer op terugkomen.”