Politie vindt vijf bommen bij Indonesische kerk
TANGERANG – De Indonesische politie heeft vrijdag vlak bij een kerk in Tangerang –even buiten de hoofdstad Jakarta– vijf zware bommen gevonden. De bommen, die samen 150 kilo wogen, waren begraven onder een gasleiding. Het was de bedoeling de bommen vrijdag, op Goede Vrijdag, via een mobiele telefoon te laten afgaan.
In verband met de zaak zijn negentien verdachten aangehouden, aldus minister van Veiligheid Djoko Suyanto.
De politie vond het pakketje in een gaspijp. In de Christ Cathedral wordt vrijdagavond een bijeenkomst gehouden. Dit zou volgens Indonesische media mogelijk het doelwit kunnen zijn van de bomaanslag.
De politie werd waarschijnlijk op het spoor van de bommen gezet door verhoren van zes eerder deze week gearresteerde terreurverdachten in Jakarta.
Met deze gebeurtenis is duidelijk geworden dat het terreurgevaar nog springlevend is in Indonesië. De arrestaties houden verband met de bombrieven die in maart angst zaaiden in de Indonesische hoofdstad.
Deze bombrieven waren geadresseerd aan een bekende politierechercheur, een liberale moslimactivist en een muzikant die regelmatig zionistische symbolen in zijn videoclips verwerkte. Kort hierna werd dicht bij de privévilla van president Susilo Bambang Yudhoyono ook een doos met explosieven gevonden.
Woensdag maakte de Indonesische politie bekend de identiteit te hebben vastgesteld van vijf extremisten die verantwoordelijk zijn voor de bombrieven.
Indonesische terreurexperts concluderen dat niet langer westerse symbolen –zoals hotels en ambassades– doelwit zijn, maar vaker symbolen van de Indonesische staat. Bovendien zijn extremisten actief in kleine cellen, zonder hulp van een grote organisatie. Hierdoor kunnen terroristen snel overal toeslaan en leiden arrestaties niet onmiddellijk tot het lamleggen van terreurnetwerken.
Dat zegt bijvoorbeeld de International Crisis Group in de nasleep van de zelfmoordaanslag vorige week vrijdag in Cirebon, West-Java. Daarbij raakten 25 mensen gewond en kwam alleen de dader om het leven. De 31-jarige Muhammed Syarif blies zichzelf op tijdens het vrijdaggebed. Omdat de aanslag in de buurt van een politiebureau plaatsvond, raakten veel agenten levensgevaarlijk gewond.
Terreurexperts menen dat de aanslag bewijst dat terroristen in 2011 kleinere aanslagen plegen, en dat ze het momenteel vooral op de Indonesische politie hebben voorzien. Sinds 2009 hebben speciale arrestatieteams verschillende kopstukken van de regionale terreurorganisatie Jemaah Islamiyah tijdens arrestaties doodgeschoten.
De terroristen zouden nu moorden op individuen (oftewel ”ightiyalat”) organiseren die minder aandacht trekken en tot minder arrestaties zullen leiden. De reeks van bombrieven in Jakarta in maart en ook de recente aanslag zouden hier een onderdeel van zijn.
De afgelopen dagen is steeds meer bekend geworden over de 31-jarige zelfmoordterrorist van vorige week. Vermoedelijk vervaardigde hij zelf een lichte spijkerbom. Een regionale politiecommandant, commissaris Herukoco, ligt nog in een ziekenhuis in Jakarta met zestig scherven in zijn lichaam.
Lokale terreurexperts voeren momenteel een verhitte discussie over de achtergrond van die aanslag en de vraag of Syarif mogelijk in opdracht handelde.
De Indonesische media doen uitgebreid verslag van het persoonlijke leed. De extremist laat een jonge hoogzwangere echtgenote achter. Inmiddels heeft zijn vader meermalen in tranen op televisie zijn excuses aangeboden voor de terreurdaad van Syarif. De jonge Javaan zou in 2009 zijn veranderd en steeds meer Arabische kledij zijn gaan dragen. Metro TV zond beelden uit waarop de dader zich gewelddadig droeg tegen politieagenten tijdens een protestdemonstratie.
Te midden van het politieonderzoek naar de zelfmoordaanslag in Cirebon hebben de Indonesische autoriteiten alarm geslagen over het hoge aantal jongeren dat zou worden gehersenspoeld. Moslimradicalen zouden op universiteiten actief nieuwe leden ronselen.
Bekend is dat Syarif vorig jaar gebedsdiensten van de radicale imam Abu Bakar Ba’asyir bijwoonde. Deze geestelijke hangt een lange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege het financieren van een terroristisch trainingskamp in Atjeh.