Buitenland

Rebellen Libië veroveren grenspost

TRIPOLI – Libische rebellen hebben een grenspost bij de grens met Tunesië ingenomen. Dat meldde Shaban Abu Sitta, een leider van de rebellen, donderdag.

Buitenlandredactie
21 April 2011 20:42Gewijzigd op 14 November 2020 14:39

De veroverde grenspost kan als een belangrijke aanvoerlijn fungeren voor de rebellen rondom Nalut.

Volgens een zegsman binnen het Tunesische leger zouden dertien Libische legerofficieren de grens met Tunesië over zijn gevlucht. De militairen zijn aangehouden en de grenspost is aan Tunesische zijde gesloten.

Volgens Sitta is de grenspost donderdag ingenomen na drie dagen van hevige gevechten met troepen van kolonel Gaddafi bij het nabijgelegen stadje Nalut. Sitta zegt dat bij de gevechten dertig Libische legertrucks vernietigd zijn en tien auto’s en een aantal wapens in beslag zijn genomen. Het stadje, 240 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli, was vorige maand nog in handen van de rebellen voordat Gaddafi’s troepen het innamen.

Libië en Tunesië hebben twee grensovergangen. De bewuste overgang ligt circa 200 kilometer ten zuiden van de veel belangrijker overgang Ras Jdir. Na de overwinning op de troepen van Gaddafi vernielden de rebellen een grote poster van de kolonel die bezoekers uit Tunesië tot donderdag begroette.

Een arts van de Tunesische Rode Halvemaan zegt zich zorgen te maken over de vluchtelingenstroom vanuit Libië nu de rebellen de grenspost bezetten. „Voorheen, toen Gaddafi’s troepen de grenspost bezetten, kwamen er mondjesmaat mensen de grens over. Nu wordt de oversteek een stuk eenvoudiger voor mensen die Libië willen ontvluchten”, aldus de arts.

De Britse premier Cameron benadrukte donderdag dat de NAVO niet van plan is grondtroepen in te zetten in Libië, ondanks de beslissing van een aantal Europese landen om militairen naar Libië te sturen om de opstandelingen te assisteren.

Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië maakten woensdag bekend dat ervaren militaire adviseurs de opstandelingen gaan trainen en gaan helpen bij het organiseren van hun troepenmacht. De landen benadrukten echter dat de militairen geen actieve gevechtsrol gaan spelen. Herhaaldelijk werd gezegd dat de NAVO en de bondgenoten niet over de grenzen van de VN-resolutie tegen Libië heen gaan.

Sommige Britse parlementariërs hebben geëist dat het parlement terugkeert van het paasreces om de missie in Libië te bespreken. Ook de Franse krant Le Monde meent dat de Franse betrokkenheid in Libië reden is voor een debat. „Aan de andere kant van het Kanaal gaan stemmen op tegen deze ‘kruipende missie’ die ons eraan herinneren dat de Amerikaanse interventie in Vietnam begon met het sturen van militaire adviseurs”, aldus Le Monde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer