Van Uhm: NAVO voert achtweekse training in
DEN HAAG (ANP) – De NAVO heeft toegezegd dat de basisopleiding van Afghaanse politieagenten in 2012 van zes naar acht weken gaat. Dat stelde commandant der strijdkrachten Peter van Uhm donderdag tijdens een militaire briefing in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.
De PvdA en de SP wezen erop dat dat niet zo stellig in de brief staat die het kabinet woensdagavond over de kwestie naar de Kamer stuurde. Aanvankelijk zei Van Uhm te hopen dat de NAVO volgend jaar de stap kan maken om een achtweekse basistraining, zoals Nederland wil, landelijk in te voeren. Later stelde hij om mogelijke misverstanden te voorkomen dat er is toegezegd dat het militaire bondgenootschap in 2012 naar die acht weken gaat.
Nederland begint in januari op een Duits trainingscentrum in Kunduz met een proef met een achtweekse opleiding. Een ander land zal in een andere provincie een soortgelijke proef houden. De lessen die daaruit zijn te trekken, worden verwerkt in een tweede cyclus van een achtweekse opleiding, aldus Van Uhm. Volgens hem zal de NAVO die ronde opnieuw evalueren en op basis daarvan besluiten over de landelijke invoering van basistraining van acht weken.
„Iedereen is ervan overtuigd dat dat noodzakelijk is. De NAVO wil dat net zo hard als wij, alleen zijn ze daar om allerlei redenen nog niet toe in staat”, zei Van Uhm. De Nederlandse wens de training twee weken te verlengen, komt daarom goed uit. „We lopen wat voor de NAVO-muziek uit.” Het lesprogramma voor de basisopleiding wordt ontwikkeld door een werkgroep met vertegenwoordigers van de NAVO-trainingsmissie, de Europese politiemissie (EUPOL) en het Duitse project voor politietraining. Nederland levert twee marechaussees om hierbij te helpen.
Een groep hoge Nederlandse ambtenaren van diverse ministeries gaat later deze maand opnieuw naar Afghanistan om in de hoofdstad Kabul te overleggen over de verlengde opleidingsduur, die de kwaliteit van de training moet verbeteren. In het nieuwe lesprogramma moet meer aandacht komen voor zaken als mensenrechten en integriteit. Vooral GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben daar op aangedrongen.