Buitenland

Bashir aanvaardt verantwoordelijkheid Darfur

KHARTOEM (ANP) – De Sudanese president Omar Hassan al-Bashir heeft in een vraaggesprek met de Britse krant The Guardian erkend verantwoordelijk te zijn voor de toestand in Darfur, maar hij beschuldigde daarbij het Internationaal Strafhof (ICC) van leugens.

21 April 2011 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 14:38
Bashir. Foto EPA
Bashir. Foto EPA

De in 2003 opgelaaide strijd in het West-Sudanese Darfur heeft volgens de VN al aan naar schatting 300.000 mensen het leven gekost. Circa 2,7 miljoen mensen zouden op de vlucht zijn gedreven. De Sudanese autoriteiten houden het op tienduizend doden en 70.000 ontheemden.

„Natuurlijk, ik ben de president en ik ben verantwoordelijk voor alles wat er in het land gebeurt”, aldus al-Bashir. Maar wat in Darfur gebeurt is een conflict uit de koloniale tijd en „als regering hebben we de plicht te strijden tegen mensen die de wapens tegen de regering opnemen. We hebben tegen opstandelingen en niet tegen het volk van Darfur gevochten”, aldus al-Bashir in het eerste vraaggesprek met een westers medium sinds aanklagers van het ICC hem in juli vorig jaar van genocide beschuldigden. Het is woensdagavond door The Guardian verspreid.

In maart 2009 was al-Bashir het eerste zittende staatshoofd dat door het ICC werd aangeklaagd. De aanklagers beschuldigden hem toen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die in Darfur zouden zijn gepleegd.

„Het ICC meet met verschillende maten en voert een campagne van leugens”, volgens al-Bashir. „Het gedrag van de aanklager (Luis Moreno Ocampo) is dat van een politieke activist en niet van een jurist; hij werkt aan een campagne om nog meer leugens te verspreiden. Een van zijn grootste leugens was dat ik 9 miljard dollar op een Britse bank had staan. De bank en de Britse minister van Financiën hebben dat gelukkig tegengesproken.”

De Sudanese leider wijst erop dat „de onmiskenbaar zichtbare misdaden die in Afghanistan, Irak en Palestina worden gepleegd, het ICC niet bereiken” en „in het besluit om het VN-onderzoek over Darfur over te hevelen naar het ICC (2005) staat ook dat Amerikaanse soldaten niet worden ondervraagd door het hof. Dat is puur politiek”, meent de Sudanese president, die in 1989 als generaal de macht greep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer