Een slim en betaalbaar huis voor ouderen
De vooruitzichten bij het ouder worden lijken somber. De babyboom van na de oorlog gaat rond 2010 met pensioen, de zorgkosten rijzen de pan uit, de behoefte aan zorg neemt toe en ouderen willen langer thuis blijven wonen. Het bedrijfsleven speelt er creatief op in. Een consortium van vijf bedrijven presenteerde woensdagmiddag zijn ei van Columbus: een huis met allerlei betaalbare slimmigheden.
Veel huizen van de toekomst zijn er gebouwd. Probleem is dat toepassing van vaak elektronische snufjes de huizen een stuk duurder maakt. Daardoor passen momenteel vooral de welbedeelden der aarde deze zogeheten domotica-technieken toe. De mensen voor wie ze eigenlijk waren bedoeld -chronisch zieken en ouderen- kunnen ze niet betalen.
De Zorgsleutel lijkt daaraan tegemoet te komen. Het betreft een demonstratiewoning die industrieel, flexibel en demontabel is (IFD-bouwen). De woning lijkt van de buitenkant een grote aangeklede prefab keet, met kleurige platen. Aan de binnenkant blijkt het flexibele: een hele wand kan door één persoon worden verplaatst. Daardoor vormt een verpleegkamer met twee bedden zich om tot twee verpleegkamers met één bed, een huiskamer of een zusterpost met zithoek.
Aan dit flexibele systeem lijkt grote behoefte. Veel verzorgingshuizen moeten in deze tijd verpleegeenheden maken, omdat de gevraagde zorg zwaarder wordt. Probleem is echter dat de instellingen het met verouderde gebouwen moeten doen die pas na vijftig jaar kunnen worden afgeschreven.
Voordeel van De Zorgsleutel is dat dit huis zeker vijftien, twintig, misschien zelfs 25 jaar mee kan, verzekert directeur drs. M. A. M. Meeuwissen van De Meeuw Bouwsystemen uit Oirschot, marktleider op het gebied van tijdelijke huisvesting en een van de vijf partners van De Zorgsleutel. Door de flexibiliteit kan de huidige zorgunit van 42 vierkante meter worden vergroot tot 60 of 70 vierkante meter. Niet ondenkbaar, want ook ouderen kunnen in de loop van de tijd behoefte krijgen aan meer ruimte.
Dé succesfactor voor dit concept is echter de betaalbaarheid. De totale bouw van de demonstratiewoning op het terrein van De Meeuw bleef binnen de kostennormen van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen, namelijk 900 euro per vierkante meter.
De woning is voorzien van allerlei voor behoeftige ouderen noodzakelijke apparatuur, zoals tilsystemen, veilige badcabines, wasbedden, een sleutel die op alle deuren past en een lichtknop die alle lichten in het huis gelijktijdig aan- of uitdoet. Verder zitten er ook schakelaars in die constateren dat het donker wordt en de lampen inschakelen. Ook zijn er bewegingsschakelaars, die het licht in de wc uitdoen als de bewoner tien minuten geleden vergeten is het uit te doen.
Ook het meubilair is aangepast. Zo zijn de lichte houten kasten voorzien van een donkere rand, wat het meubelstuk herkenbaar maakt voor slechtzienden. De flexibele wanden kennen een geluidsisolerende werking van 37 decibel.
De woning is een samenwerkingsproject van De Meeuw Bouwsystemen, de installateurs GTI en Unica, hulpmiddelenleverancier Arjo, meubelfabrikant Thereca en expertisecentrum Smart Homes van domotica-deskundige dr. ir. A. van Berlo.
Overigens bleek de kwetsbaarheid van de techniek tijdens de opening van De Zorgsleutel. President-commissaris H. Wiegel van De Meeuw Bouwsystemen en voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland onthulde letterlijk het semi-permanente gebouw door met een kraan een immens zeil van het dak te hijsen. Hierbij sneuvelde bijna de airco-installatie op het platte dak. Het bleef echter koel in De Zorgsleutel.