„Minder vaak ESBL op biologisch kippenvlees”
AMSTERDAM (ANP) – De resistente zogeheten ESBL-bacterie komt aanzienlijk minder vaak voor op biologische kip dan op gewone kip. Dat blijkt uit onderzoek door het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) dat is medegefinancierd door Wakker Dier. Het onderzoek is woensdag gepresenteerd op de voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) in Arnhem.
Zowel de gewone als de biologische kip bleek in meerderheid besmet, maar er is een groot verschil in de mate van besmetting. De verklaring is dat er enorme verschillen zijn in gebruik van antibiotica, aldus een woordvoerder van Wakker Dier. De kippen in industriële stallen krijgen veel antibiotica, terwijl biologische kippen het middel amper nodig hebben. Naast geneesmiddel werkt antibiotica ook als groeibevorderaar, die vooral wordt gebruikt bij kippen en varkens.
De ESBL-bacterie (extended spectrum bèta-lactamase) is ongevoelig voor de meeste in Nederland gebruikte antibiotica. Uit eerder onderzoek door het UMCU bleek al dat de ESBL-bacteriën op kip overeenkomen met die bij zieke mensen.
De totale Nederlandse vee-industrie gebruikt jaarlijks 400.000 kilo antibiotica, aldus Wakker Dier. Toen het middel enkele jaren geleden als groeibevorderaar werd verboden, gingen veeartsen het veel vaker als geneesmiddel voorschrijven. De overheid eist nu dat het verbruik vermindert. In tegenstelling tot dieren in de vee-industrie krijgen mensen het middel alleen als het echt nodig is, omdat te veel en onzorgvuldig gebruik bacteriën ongevoelig maakt voor antibiotica.
Maandag werd bekend dat de ESBL-bacterie ook in groenten is aangetroffen. Het gaat om vijftien soorten, waaronder taugé, lente-ui, pastinaak en radijs. Medewerkers van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam onderzochten in totaal 120 groentemonsters. Van de zeven besmette monsters waren vijf van biologische teelt. De onderzoekers nemen aan dat de groenten besmet raken door dierlijke mest. Het kan ook zijn dat de grond waarin de groenten zijn gekweekt, al vervuild was met de resistente bacteriën.