Wetenschap & techniek

Onderzoek: Japanse beving mogelijk gevolg van warmer klimaat

Dat de bewegingen van de tektonische platen het aardse klimaat beïnvloeden, is al jaren duidelijk. Nu blijkt er ook andersom een relatie te bestaan. Althans, dat beweerde hoofdonderzoeker Giampiero Iaffaldano van de Australian National University in Canberra vorige week in het tijdschrift Earth and Planetary Science Letters Journal.

Wetenschapsredactie
20 April 2011 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 14:37
Aardbevingen zorgen voor klimaatverandering, maar andersom zorgt klimaatverandering ook voor aardbevingen.Foto EPA
Aardbevingen zorgen voor klimaatverandering, maar andersom zorgt klimaatverandering ook voor aardbevingen.Foto EPA

Botsende aardplaten, die verschuiven met een paar centimeter per jaar, zijn de oorzaak van het ontstaan van hoge gebergteketens, zoals de Andes en de Himalaya. Op hun beurt bepalen deze het patroon van wind en neerslag in het werelddeel waar ze liggen.

Het team van Iaffaldano ontdekte echter dat de platentektoniek ook reageert op het klimaat. Zo zou de versterkte Indiase moesson onder meer de beweging van de Indische Plaat hebben versneld. Volgens de Australiër verschuift de plaat door de heviger moesson inmiddels 1 centimeter per jaar sneller.

De wetenschappers denken dat hun onderzoek de „sleutel” kan zijn om het verband te begrijpen tussen een opwarmende aarde en ernstige aardbevingen zoals in Japan en Nieuw-Zeeland.

De wereld kan echter opgelucht ademhalen: de periode waarin de tektonische platen 20 procent sneller gingen schuiven, begon volgens de onderzoekers 10 miljoen jaar geleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer