Tientallen doden door politiek geweld Nigeria
ABUJA (ANP/RTR) – Het geweld na de presidentsverkiezingen in Nigeria heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Alleen al in de grote steden in het noorden van het Afrikaanse land stierven 33 personen door geweldsincidenten, blijkt uit meldingen van getuigen en mensenrechtenorganisaties.
De sterfgevallen werden geregistreerd in steden als Kaduna, Zaria, Kano, Katsina en Sokoto. Volgens waarnemers zijn waarschijnlijk veel meer mensen om het leven gebracht.
Meer dan 360 mensen raakten gewond. De verwondingen variëren van schotwonden en snijwonden door machetes tot blauwe plekken, meldde het Rode Kruis.
Vooral in het weekeinde was het onrustig. Sinds maandag nam het geweld af. „Het is nu relatief rustig, maar de gewelddadige protesten gingen de afgelopen nacht door, vooral in de deelstaten Kaduna, Katsina en Zamfara”, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.
Door het geweld zijn zeker 15.000 mensen op de vlucht geslagen. Ontheemden brachten de nacht op sommige plekken door in politiebureaus en hotels of in de buitenlucht.
De presidentsverkiezingen werden gewonnen door zittend president Goodluck Jonathan. Hij kreeg 57 procent van de stemmen. Zijn opponent Muhammadu Buhari moest het doen met 31 procent.
De onlusten braken uit, nadat was gebleken dat Jonathan in het zuiden van het land in een aantal regio’s meer dan 95 procent van de stemmen had behaald. Maar volgens waarnemers zijn de verkiezingen in het West-Afrikaanse land voor het eerst in decennia relatief eerlijk verlopen.
Beide politici hebben opgeroepen tot het beëindigen van het geweld. Buhari noemde de incidenten„triest, onfortuinlijk en ongerechtvaardigd”. „Ik moet benadrukken dat de gebeurtenissen niet etnisch, religieus of regionaal gemotiveerd zijn”, aldus Buhari. Ook volgens Jonathan is het geweld politiek gemotiveerd en moet er een einde aan komen. „Niemands politieke ambitie is het bloed van Nigerianen waard”, zo stelde hij.
Jonathan komt uit het overwegend christelijke zuiden van het land. Buhari heeft zijn machtsbasis in het overwegend islamitische noorden.