Menselijke schilden hinderen NAVO in Libië
TRIPOLI/BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) – Het Libische leger verschuilt zich tussen de burgers in steden en dorpen. Zo willen de militairen voorkomen dat de internationale coalitie ze bombardeert. Dat hebben de Canadese generaal Charles Bouchard, bevelhebber van de NAVO-acties in Libië, en de Nederlandse brigadegeneraal Mark van Uhm gezegd.
„De troepen van het regime hebben sluipschutters op moskeeën geplaatst, ze verschuilen zich naast ziekenhuizen, pantservoertuigen staan in scholen en ze hebben zelfs hun uniformen uitgedaan”, verklaarde generaal Bouchard in een interview met de Canadese zender CBC. Hij sprak van ‘achterbakse’ en ‘immorele’ tactieken.
Volgens brigadegeneraal Van Uhm moet de NAVO vanwege de menselijke schilden soms afzien van luchtaanvallen, omdat ook onschuldige burgers daarvan het slachtoffer zouden kunnen worden. „Er is een grens aan wat we vanuit de lucht kunnen bereiken”, zei hij dinsdag in Brussel.
De uitlatingen van de NAVO-bevelhebbers komen in een periode van patstelling. De internationale coalitie blijkt de militairen van de Libische leider Muammar Gaddafi niet te kunnen terugdringen. Om een stad als Misurata wordt al ongeveer vijf weken gevochten. De plaats, waar circa 300.000 mensen wonen, is het enige rebellenbolwerk in het westen van Libië.
De opstandelingen in Misurata zijn omsingeld door Gaddafi’s troepen. Die bestoken de stad aanhoudend met raketten en mogelijk ook met verboden clusterbommen. Die vallen in de lucht uiteen in kleinere projectielen die zich over een groot gebied verspreiden en daar veel willekeurige slachtoffers kunnen maken.
Volgens een bestuurder van een plaatselijk ziekenhuis zijn de afgelopen weken zeker duizend mensen in Misurata omgekomen door geweld. Onder hen zijn minstens twintig kinderen, stelt VN-kinderorganisatie Unicef.
Ook in het uiterste westen van Libië is de nood hoog. De afgelopen anderhalve week zijn ongeveer tienduizend mensen de grens met buurland Tunesië overgestoken. Het grensgebied zou al een maand worden belegerd door troepen van Gaddafi. De achterblijvers krijgen sinds deze week voedselhulp van de Wereldvoedselorganisatie.
Om een doorbraak in Libië te forceren, is de buitenlandse coalitie afhankelijk van de slecht getrainde en nauwelijks bewapende opstandelingen. Zij krijgen binnenkort hulp van ervaren Britse legerofficieren. Die moeten de tegenstanders van Gaddafi gaan adviseren, onder meer over communicatie en logistiek. Het is niet de bedoeling dat de officieren de rebellen gaan trainen of bewapenen, benadrukte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.
Groot-Brittannië is voor zover bekend het eerste westerse land dat openlijk militairen naar Libisch grondgebied stuurt. Wel kwamen de afgelopen weken berichten naar buiten over agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die de rebellen in het Noord-Afrikaanse land al actief zouden ondersteunen.