„Inholland metafoor voor alles wat mis is”
DEN HAAG (ANP) – Hogeschool Inholland staat aan het begin van ingrijpende veranderingen. De onderwijsinstelling staat nu nog voor alles wat er mis is en kan gaan in het hoger onderwijs. Vijf vragen over de perikelen rondom de geplaagde hogeschool.
Wat is er bij Inholland aan de hand?
„Inholland is een metafoor geworden voor alles wat er mis is in het hoger onderwijs”, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van het college van bestuur. De Inspectie van het Onderwijs concludeerde eerder dat studenten bij de onderwijsinstelling te gemakkelijk aan hun diploma waren gekomen. Verder kwamen er vele berichten naar buiten van diplomafraude en diefstal van tentamens. Docenten voelden zich van bovenaf onder druk gezet. Daarbovenop kwam ook nog het dubieuze declaratiegedrag van voormalig bestuursleden en de buitensporige ontslagvergoeding van ruim 150.000 euro die zij ontvingen.
Wat speelt er nog meer?
De school wacht nog twee rapporten van de Inspectie van het Onderwijs. In mei wordt de uitkomst verwacht over een onderzoek naar illegale afstudeerroutes bij 32 hbo-instellingen en twee universiteiten. Daarnaast volgt deze zomer de uitkomst van het onderzoek naar het declaratiegedrag van de voormalige bestuurders van Inholland. De uitkomsten van die onderzoeken kunnen de naam van de school mogelijk nog meer beschadigen.
Hoe zit het met de problemen in de top van Inholland?
In 2007 trad Jos Elbers af als voorzitter van het college van bestuur. Uit het jaarverslag van Inholland bleek dat hij een riant salaris van meer dan twee ton ontving. Ook bleef hij voor een exorbitante vergoeding aan als adviseur. Zijn opvolger Geert Dales kon daarnaast niet goed door één deur met Elbers. Na de vele negatieve berichten over Inholland en door interne strubbelingen hield Dales het voor gezien. In zijn kielzog verdwenen ook bestuursleden Joke Snippe en Lein Labruyère. Ook zij kregen een ruime vergoeding mee. Daarnaast ligt er dus ook nog de beschuldiging van dubieuze declaraties.
En nu?
Toenmalig voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra werd eind vorig jaar aangesteld als crisismanager van de onderwijsinstelling. „Het moet strakker en robuuster”, aldus de bestuursvoorzitter. Iedere locatie krijgt weer een eigen directeur en een eigen identiteit. De school gaat minder opleidingen aanbieden en de vestiging in Hoofddorp wordt afgebouwd. Er komt een vacaturestop en gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Is Inholland daarmee gered?
„Het is zaak dat er weer vertrouwen komt. En dat kost nu eenmaal tijd”, aldus Terpstra. Voor de komende jaren wordt daarom al rekening gehouden met minder instroom van studenten. Wel gaat de opleiding verplichte intakegesprekken voeren met nieuwe studenten en moeten eerstejaarsstudenten verplicht minstens 45 van de 60 studiepunten halen. Terpstra verzekert dat de hogeschool - ongeacht welk rapport dan ook - niet omvalt. „Zie het als een nieuw begin.”