Hoge kindersterfte Amsterdam
In Amsterdam sterven jaarlijks 66 kinderen voor ze één jaar zijn. Landelijk zijn dit er bijna 1000. De hoofdstad neemt daarmee een relatief groot deel van de zuigelingensterfte voor haar rekening.
Allochtone kinderen in Amsterdam lopen nog meer risico het eerste jaar niet te overleven. De zuigelingensterfte bij allochtonen ligt 20 tot 35 procent hoger dan bij autochtone Amsterdammers. Betere voorlichting, ook in de eigen taal van de allochtone moeders, moet verbetering brengen.
De cijfers staan in de eerste Amsterdamse nota volksgezondheid, die woensdag werd gepresenteerd door wethouder Zorg H. Belliot. Zij wil 650.000 euro uittrekken voor het tegengaan van kindersterfte en voor verbetering van de gezondheid van Amsterdammers.
Inwoners van de hoofdstad houden er bepaald geen gezonde levensstijl op na. Ze roken meer, bewegen minder, eten ongezonder en lopen een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen dan de rest van Nederland. Het aantal HIV-besmettingen is in Amsterdam met 200 procent gestegen ten opzichte van 1998. Ook geestelijk zijn veel Amsterdammers er slechter aan toe dan hun landgenoten.
In de gezondheidsnota ”Gezond Leven in Gezond Amsterdam” staat de gezondheid van alle Amsterdammers centraal. Toch concentreert het beleid zich op kinderen en jeugd. „Omdat daar de meeste winst valt te boeken”, aldus Belliot. Ze wil de consultatiebureaus in Amsterdam omvormen tot Ouder Kind Centra. Deze zijn breder van opzet en toegankelijker voor ouders en verzorgers.
Het Ouder Kind Centrum houdt alle gegevens van het kind bij, vanaf zwangerschap tot 4 jaar. Daarna neemt de schoolgezondheidsdienst de zorg over. Belliot meent dat goede voorlichting veel kan opleveren. „Ik weet dat in mijn land kinderen vaak op de buik slapen omdat ze dan lekkerder zouden doorslapen”, geeft de wethouder van Surinaamse afkomst als voorbeeld. In Nederland wordt op de buik slapen voor baby’s afgeraden omdat dat de kans op wiegendood zou vergroten.
De gemeente Amsterdam wil met veel voorlichting op scholen het roken in de hoofdstad terugdringen. „Het blijkt dat jonge rokers het moeilijkst stoppen. Reden te meer om te proberen jongeren van het roken af te houden”, zegt Belliot.
De wethouder wil dat de zorgverzekeraars meebetalen aan het gemeentebeleid. Goede preventie bespaart de verzekeraars veel kosten, redeneert ze. Belliot onderhandelt hierover met de zorgverzekeraars.