Doekle Terpstra: flinke sanering Inholland
DEN HAAG (ANP) – De onderwijslocatie van Inholland in Hoofddorp gaat dicht, meerdere opleidingen worden afgestoten en een nog onbekend aantal medewerkers moet de komende jaren al dan niet gedwongen vertrekken. Het aantal studenten loopt vermoedelijk met 20 procent terug en de kosten moeten met een vijfde omlaag.
Dat heeft Doekle Terpstra, sinds eind vorig jaar voorzitter van de college van bestuur van hogeschool Inholland, in een exclusief vraaggesprek aan het ANP laten weten.
„Als je kijkt naar alles wat niet met het onderwijs te maken heeft, staat Inholland er goed voor. Maar op onderwijsgebied staan sommige opleidingen letterlijk aan de rand van de afgrond.”
Terpstra doet woensdag zijn toekomstplannen van de veelgeplaagde hogeschool officieel uit de doeken. „Iedere afgestudeerde student verlaat vanaf nu de school met een deugdelijk diploma.” Zijn plannen om de kwaliteit te verhogen worden de komende jaren doorgevoerd. Opleidingen worden niet per direct afgestoten maar afgebouwd, garandeert Terpstra.
Vanaf komend collegejaar werkt Inholland met een directeur per vestiging. Iedere locatie regelt haar eigen zaken en rapporteert aan het college van bestuur. Loopt het niet goed - het studiesucces, de studenttevredenheid en het kwaliteitsniveau voldoen niet aan de eisen - dan wordt er volgens Terpstra direct gesnoeid. „Voldoet een opleiding niet, dan stoppen we er meteen mee.”
Door het te makkelijk verstrekken van diploma’s aan langstudeerders en vermoedelijk gesjoemel met declaraties door het bestuur, is Inholland een symbool geworden voor alles was niet klopt in het hoger onderwijs.
Naar verwachting komt de Inspectie van het Onderwijs volgende maand met de resultaten van het onderzoek naar alternatieve afstudeerroutes bij 32 hogescholen, waaronder Inholland, en twee universiteiten. In juni volgt ook nog het rapport over het declaratiegedrag van het oude bestuur van de hogeschool.
De diplomafraude kwam vorig jaar bij de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) in Haarlem aan het licht. De oplichting stond bekend als de ‘Theoroute’, genoemd naar de docent die diploma’s zou rondstrooien. Ruim tweehonderd langstudeerders zouden op deze manier hun diploma hebben gekregen. In totaal vier opleidingen van Inholland worden momenteel door de Inspectie bekeken. „Die opleidingen staan onder curatele van het college van bestuur.”
Verscheidene politieke partijen willen dat de acht Nederlandse vestigingen worden opgedeeld in acht onafhankelijke scholen. „Als je Inholland om zeep wilt helpen, moet je dat vooral doen. Mocht de politiek hier een stokje voor willen steken, dan leg ik mijn functie neer.”
Terpstra werd eind vorig jaar als ‘puinruimer’ binnengehaald bij de hogeschool. „We hebben afgesproken dat ik een jaar hier blijf zitten en daarna mag iemand anders het gaan doen. Aan de ene kant is het verleidelijk om langer te blijven, want het is een geweldige baan. Maar aan de andere kant: de school heeft juist nu eindelijk een bestuur nodig dat doet wat het zegt.”