Grootse Genesisshow in Creation Museum
Hoe oud denk je dat ik ben? Een oude man met witte baard stelt de vraag aan passerende bezoekers. „Zeshonderd? Dat dacht je. In de eerste twee eeuwen van mijn leven kende ik Adam. Adams oudste zoon was Kaïn, je weet wel, degene die zijn broer Abel doodde. Uit zijn geslacht kwamen metaalbewerkers en ambachtslieden voort. Maar zij vergaten God en kozen hun eigen weg.” Methusalem heet de man, en hij informeert de gasten van het Creation Museum over de vroegste geschiedenis van de mensheid. In een vijver zitten Adam en Eva, omgeven door het gespetter van een 4 meter hoge waterval. Even verderop neemt Noach de maten op van zijn boot-in-aanbouw.
Het is een trekpleister voor christelijk Amerika: het Creation Museum in Petersburg, in het noorden van de staat Kentucky. Sinds de opening in 2007 heeft het museum 1,2 miljoen bezoekers ontvangen. Er zijn botanische tuinen met 6000 planten in 500 verschillende soorten. In het planetarium wordt het heelal verkend. Kinderen kunnen Noach ‘interviewen’, een dinosaurus laten brullen, fossielen zoeken. Geen middel wordt onbenut gelaten om de Bijbelse verhalen dichtbij te brengen. Het Creation Museum, opgericht door de organisatie AnswersInGenesis, is een educatief centrum, een geologisch museum, een gezinsattractie, een apologetisch platform en vooral één groot Genesisspektakel.
In de hoofdexpositie zie je twee onderzoekers bezig op een veld. Rotsen en fossielen hebben geen stickertjes waarop staat hoe oud ze zijn, luidt het commentaar. De één ziet miljoenen jaren, de ander baseert zich op de letterlijke uitleg van Genesis. Dezelfde planten, dezelfde dieren, dezelfde rotsen – verschillende interpretaties. Hoe dat kan? Mensen nemen een verschillend uitgangspunt. De filosoof Descartes zegt: „Ik denk dus ik ben.” God zegt: „Ik ben Die Ik ben.” Mensen kiezen: óf Gods Woord, óf de rede.
Het wordt de rode lijn voor het vervolg. Op een videoscherm lezen kinderen Bijbelteksten voor. Het Woord van God wordt in de geschiedenis telkens aangevallen. Steeds zijn er pogingen geweest om vragen te stellen, om de Bijbel in diskrediet te brengen, te bekritiseren, te vergiftigen door valse leringen. In onze tijd is er een nieuwe aanval: pogingen om vragen te stellen bij de Bijbelse chronologie. Tegenwoordig vraagt de kerk zich af: is 6000 jaar wel genoeg?
Het ”Six Days Theater” verbeeldt de zes scheppingsdagen, te beginnen in een filmzaal met schitterende natuurpanorama’s. Je loopt door de hof van Eden, met prachtige planten en bloemen en vogels. Telkens klinkt het refrein: „En de Heere God zei:”
Dan, plotseling, duisternis. Ongehoorzaamheid van de eerste mensen laat sporen na. Je stapt een donkere wereld binnen van housemuziek, muren met graffiti, alcoholverslaafden. Kinderen die honger lijden, mensen schreeuwend van pijn. De ontploffing van een atoombom, grafstenen, de nazi’s.
De dinosaurus doodt haar jong. Voortaan geldt het woord van Romeinen 8: de schepping zucht. Dieren vechten tegen dieren, mensen tegen dieren, mensen tegen mensen.
„Zij vergaten God en verkozen hun eigen weg”, zegt Methusalem. Noach en de zijnen zijn druk in de weer met het bouwen van de ark. Op een videoscherm draait een wereldbol rond: langzaam sluit het water zich over de aarde. Een wereldwijde tsunami die de aarde verzwelgt.
Bezoekers worden uitgenodigd in het Last Adam Theater. Een film van zeventien minuten toont het lijden van de Tweede Adam. Je ziet beelden van de kruisiging, je ziet huilende vrouwen, officieren. De film eindigt met een oproep: „Geloof in Jezus Christus en u zult worden gered.” Na afloop biedt een mevrouw een folder aan, met een telefoonnummer voor mensen die contact willen opnemen.
Het Creation Museum is een plek waar geloof, wetenschap en evangelisatie nauw zijn verweven. Een plek waar alle middelen worden ingezet om de Bijbelse boodschap vorm te geven.
Reageren aan scribent? beeldenstorm@refdag.nl