Care stuurt noodaggregaten naar Irak
De Nederlandse tak van de internationale hulporganisatie Care levert noodaggregaten voor ziekenhuizen en waterzuiveringsinstallaties in Irak.
Grote delen van het land zitten nog regelmatig zonder stroom, meldde de organisatie woensdag. De hulp is mede mogelijk door een bijdrage van 1 miljoen euro door het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking.
Een constante toevoer van stroom is van levensbelang voor ziekenhuizen en zuiveringsinstallaties. Volgens Care kan een generator een ziekenhuis met honderd bedden of een waterzuiveringsinstallatie die 60.000 mensen per dag van schoon drinkwater voorziet, draaiende houden.
De behoefte aan stroom is vooral bij de ziekenhuizen erg groot. Zonder elektriciteit kunnen operatiezalen niet functioneren en is het niet mogelijk antibiotica, poliovaccinaties en insuline voor diabetici te koelen. Daardoor worden de medicijnen onbruikbaar.
De meeste ziekenhuizen hebben slechts 30 tot 40 procent van de stroomvoorziening die zij nodig hebben, constateerde de hulporganisatie. Vaak begeven oude generatoren het om de haverklap. Een aantal weken geleden repareerden medewerkers de generator van het Al Yarmuk ziekenhuis, het grootste van Bagdad. Het Rode Kruis voerde hier een paar weken later een tweede reparatie uit en vijf dagen geleden moest Care de generator opnieuw maken. „Je kunt een ziekenhuis niet draaiende houden op een oude generator die om de paar dagen stuk gaat”, aldus M. Hassan, directeur van Care in Irak.
Ook de behoefte aan de werking van rioolwaterzuiveringsinstallaties is groot. In het zuiden en midden van het land zijn dertien installaties. Door de oorlog is het onderhoud gebrekkig en functioneren de meeste niet meer. Daardoor wordt dagelijks 500.000 ton afvalwater geloosd op de Eufraat en de Tigris, de belangrijkste drinkwaterbronnen van Irak.
Bovendien kampte het land de laatste jaren met de ergste droogte sinds honderd jaar. De waterstand in de rivieren is erg laag, waardoor de concentraties vervuiling erg hoog zijn. Met de hete zomer voor de boeg is het volgens Hassan van groot belang dat de bevolking schoon drinkwater krijgt.