Amerikanen verdeeld over hiernamaals
VENTURA – Een kleine meerderheid van de Amerikanen staat afwijzend tegenover het universalisme, de gedachte dat uiteindelijk iedereen in de hemel komt.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Barna Group dat maandag is gepubliceerd. Op de stelling dat alle mensen na de dood hetzelfde meemaken, ongeacht hun religieuze overtuigingen, reageerde 55 procent van de ondervraagden afwijzend en 40 procent instemmend. Bij de stelling dat alle mensen uiteindelijk gered worden omdat God van alle mensen houdt, was dat respectievelijk 50 tegen 40 procent.
Ook al gelooft bijna de helft van de Amerikanen dat het uiteindelijk met iedereen goed komt, toch legt de grote meerderheid veel nadruk op de invloed van de menselijke keuze en inspanning op iemands eeuwige bestemming. Zo is bijna 70 procent het eens met de stelling dat „je in het leven de kant kiest van God of van de duivel, er is geen tussenpositie.” De veronderstelling dat ieder die goed is voor anderen een plaats in de hemel verdient, kreeg de instemming van 48 procent van de ondervraagden.
De Barna Groep heeft in het onderzoek ook gepeild hoe Amerikanen staan tegenover mensen die een ander geloof aanhangen. Een kleine meerderheid (51 procent) vindt dat ze de verantwoordelijkheid hebben om met anderen over hun geloof te praten. Meer dan drie op de vijf ondervraagden (62 procent) vinden het van belang om „actieve en gezonde relaties” te hebben met mensen die de centrale geloofsovertuigingen van het eigen geloof niet delen.
Van de ondervraagden vindt 59 procent dat moslims en christenen dezelfde God dienen. Bij zogeheten ”wedergeboren christenen” (mensen die aangeven in Jezus te geloven als hun persoonlijke Zaligmaker) is dat aandeel lager, 40 procent. Van deze groep gelooft een kwart dat uiteindelijk iedereen wordt gered.
De overtuigingen van Amerikanen op dit punt laten over de laatste twintig jaar weinig verandering zien, concludeert de Barna Groep. Wel blijkt dat jongere leeftijdsgroepen (18 tot 39 jaar) opener zijn voor het universalisme en pluralisme. Ze vinden het ook minder belangrijk om hun geloof te delen en relaties met andersdenkenden aan te gaan.
Jonge volwassenen uit de groep wedergeboren christenen staan juist afwijzender tegenover het universalisme. Zij laten ook meer onzekerheid zien over de vraag wat er met hen persoonlijk gebeurt als zij sterven dan oudere generaties.
De verschillende visies op het hiernamaals kregen in Amerika recent nog veel media-aandacht naar aanleiding van de publicatie van het boek ”Love Wins” (Liefde wint) van Rob Bell. De populaire voorganger uit Grand Rapids voert hierin een pleidooi voor een visie die veel lijkt op het universalisme. Al voor verschijning veroorzaakte het boek een storm van reacties op internet.
Lees hier het onderzoek van The Barna Group.