Politiek

„Pas op voor christelijke sharia”

DEN HAAG – Heeft de SGP te veel invloed op het kabinetsbeleid? Ja, zegt 58 procent van degenen die vrijdag reageerden op deze stelling van het radioprogramma Standpunt.nl.

Redactie politiek
15 April 2011 23:31Gewijzigd op 14 November 2020 14:34
Foto ANP
Foto ANP

Na een week waarin het kabinet diverse besluiten nam die de tweekoppige SGP-fractie in de Tweede Kamer welgevallig zijn (boete voor langstudeerders en bezuiniging op passend onderwijs uitgesteld; voorlopig geen dwang voor SGP om vrouwen op kieslijsten toe te laten), vroeg Standpunt.nl. haar luisteraars of de SGP soms te veel invloed heeft op het beleid.

Van degenen die reageerden, was 58 procent het gistermiddag met die stelling eens. „Dit is zeer onwenselijk! Als we niet oppassen krijgen we straks een christelijke sharia, terwijl iedereen (bijna iedereen) toch zo blij is dat de heer Wilders goed oplet dat we geen islamitische staat krijgen”, meent “Jopie.”

”G. Rus” is het ook met de stelling eens, „niet vanwege de macht van een kleine partij om de meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer, maar vanwege het feit dat dit nou juist de uiterst kleine SGP betreft. Liever had ik gezien dat de coalitie net wat minder zetels had gehad, zodat grotere partijen nodig waren voor de meerderheid. Dat helpt volgens mij het democratisch proces, daar wetsvoorstellen dan een ruimer draagvlak krijgen.”

”Kees” daarentegen ziet het probleem niet zo. „In geval van nood kan ook GroenLinks het kabinetje nog bijstaan, hebben we gemerkt. Of eigenlijk iedere partij kan hulp bieden bij verstandig geachte kabinetsplannen. Daarmee is Rutte toch de formatie ingegaan? Niets mis mij, lijkt mij.”

”Westlander-Henk” behoort bij de minderheid die niet vindt dat de SGP te veel invloed heeft. „Het kabinet is totaal niet afhankelijk van de SGP. Dat deze SGP als enige christelijke partij een partij is met principes, daar houd ik wel van, ook al zijn ze niet de mijne. Maar dat je als kabinet op deze mensen kunt vertrouwen is wel voor 100 procent zeker”, stelt hij. Om er nog aan toe te voegen: „Als er nu geen PVV zou bestaan, dan zou ik op deze partij stemmen al was het maar om te zorgen voor een tegenwicht naar de moslims toe.”

Premier Rutte stelde gisteren op zijn wekelijkse persconferentie dat het niet alleen de SGP was die diverse ingrepen in het onderwijs wilde uitstellen. „Ook de PvdA wilde dat. Je kunt dus net zo goed zeggen dat we met die partij rekening hebben gehouden. Maar bij de uiteindelijke besluitvorming in het kabinet was de stellingname van de SGP op dit dossier wel dominant, ja. Dat heeft nu eenmaal te maken met de politieke situatie waarin dit minderheidskabinet verkeert”, aldus Rutte.

De premier ontkende dat met de SGP een deal is gesloten zodat de partij in ruil voor steun op het ene beleidterrein, toezeggingen krijgt op een ander beleidsterrein. „Zo werken wij niet. Wij werken vanuit vertrouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer