Binnenland

’C2000 goed systeem ondanks kinderziektes’

Er zitten nog wat kinderziektes in maar over het geheel genomen is C2000 een goed systeem.

ANP
4 June 2003 15:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Tot die conclusie komt directeur R. Coutinho van de Amsterdamse GG & GD twee weken na de feitelijke invoering van dit nieuwe communicatiesysteem bij de ambulancediensten in Amsterdam. De invoering werd woensdag nog eens symbolisch overgedaan.

„De eerste ervaringen zijn gedeeltelijk erg goed”, aldus Coutinho. De verstaanbaarheid bijvoorbeeld is veel beter dan met het oude systeem, maar het gaat niet allemaal van een leien dakje, zegt de GG & GD-directeur. Niet de hele regio heeft al volledige dekking en er heeft zich een kleine storing voorgedaan, door „een rammeltje in een kabel”. Deze problemen moeten eind van het jaar zijn opgelost.

De ambulances in Amsterdam, die als eerste in Nederland zijn overgegaan op het systeem, gebruiken ook nog de oude apparatuur. Hierop kunnen ze overschakelen als C2000 hapert of als de ambulances de eigen regio uitrijden. Dat blijft zo zolang niet alle politie- en brandweerkorpsen, ambulancediensten en de marechaussee in het land C2000 gebruiken.

Het systeem is niet onomstreden. De kosten zouden de pan uit rijzen, het systeem zou gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en forse vertraging oplopen, aldus berichten in de media en de Tweede Kamer. Dat is allemaal niet waar, zei de directeur-generaal Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de bijeenkomst.

Wel zijn er inmiddels maatregelen genomen om de communicatie over het systeem te verbeteren, mede naar aanleiding van het rapport dat de Algemene Rekenkamer over twee weken publiceert over het systeem. De directeur-generaal verwacht dat dit ook wel weer een kritisch verhaal zal worden.

Inmiddels is duidelijk dat eind 2004 bijna alle hulpverleners in heel Nederland met C2000 moeten werken. Alleen Rotterdam loopt achter. Daar wordt het in het eerste kwartaal van 2005 ingevoerd.

De introductie van C2000 speelt al sinds halverwege de jaren negentig. Het is een digitaal communicatiesysteem dat de huidige, analoge systemen moet vervangen. Een belangrijk voordeel van C2000 is dat hulpverleners van verschillende diensten met elkaar kunnen praten zonder tussenkomst van meldkamers. Dat kan met het oude systeem niet. Vooral bij de cafébrand in Volendam en de vuurwerkramp in Enschede brak dat de hulpdiensten op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer