Ban op invriezen eicellen weg
DEN HAAG – Vrouwen die het moederschap om welke reden dan ook nog voor zich uit willen schuiven, mogen hun eicellen laten invriezen om op die manier een zwangerschap op latere leeftijd mogelijk te maken.
Vorige week stemde minister Schippers (Volksgezondheid) al in met het artsenstandpunt hierover, donderdag sloot de Kamer met uitzondering van de christelijke fracties van CDA, ChristenUnie en SGP zich daarbij aan.
In de optiek van artsen is de invriesmethode inmiddels een bewezen veilige techniek, aldus Schippers donderdag. Vorige week ontstond daarover onduidelijkheid, omdat in het artsenstandpunt staat dat de techniek vooralsnog als experimenteel moet worden beschouwd en alleen mag worden aangeboden in de context van wetenschappelijk onderzoek.
Volgens Schippers bedoelden artsen daar alleen mee te zeggen dat ze kinderen die met behulp van de invriesmethode worden geboren tot hun vijfde levensjaar willen controleren op afwijkingen. In een gesprek met de minister noemden artsen hun woordkeus achteraf „wat ongelukkig”, omdat deze voor enige verwarring heeft gezorgd, aldus Schippers donderdag.
Voor de seculiere fracties (samen 122 zetels) was de kous daarmee af en gaat de politieke discussie alleen nog over de vraag of het invriezen moet worden opgenomen in het basisverzekeringspakket. De Kamer is daarover verdeeld. VVD, D66 en GroenLinks zijn voor, de PVV is tegen. PvdA en SP aarzelen nog, maar Schippers maakte donderdag duidelijk dat het invriezen op sociale indicatie als het aan haar ligt geen onderdeel wordt van de verzekerde zorg.
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij zei na afloop desgevraagd niet verbaasd te zijn dat de Kamer het invriezen om sociale reden afdeed als ware het een hamerstuk. „Diverse fracties die in het verleden nog kritisch waren, zoals GroenLinks, zijn inmiddels voor. Het was een gelopen race. Verder zijn er wettelijk geen belemmeringen die het invriezen om sociale redenen in de weg staan. Er hoeft geen wet te worden gemaakt of aangepast. Het invriezen om sociale redenen gebeurde nog niet, maar wettelijk was het in feite al wel langer mogelijk. Ook dat speelt bij het vlotte verloop van zo’n debat een rol.”
Net als het CDA en de ChristenUnie hield de SGP Schippers voor dat ze behalve het medische standpunt van artsen ook „maatschappelijke” vragen moet meewegen.
„Ik blijf erbij dat we voor een sociaal probleem een medische oplossing aandragen als we deze techniek bij willekeurig welke kinderwens aanbieden. Dat over de veiligheid nog niet alles bekend is, komt daar nog bij. Ook moeten we niet vergeten dat we, zeker als het niet om een medische indicatie gaat, volstrekt gezonde vrouwen gaan onderwerpen aan een medische ingreep die zeer belastend is”, aldus Van der Staaij.
Volgens Schippers zal het allemaal zo’n vaart niet lopen. „Natuurlijk moeten we vrouwen die voor kinderen kiezen niet belemmeren. Maar dat staat of valt niet met een verbod op invriezen, dat vind ik een gammele redenatie.” Schippers verwacht verder geen stormloop bij ivf-klinieken nu het invriezen om sociale redenen formeel is toegestaan.
Van der Staaij is dat met haar eens, „tenminste zolang het invriezen uit het pakket blijft. Als het verzekerde zorg wordt, zal de vraag wel toenemen. Ik ben bang dat de leeftijdsgrens die nu gelukkig bij 45 jaar wordt gelaten dan ook onder druk komt te staan.”