Binnenland

Ziekenhuizen slordig met infectieregels

Ziekenhuispersoneel houdt zich vaak niet aan de regels bij bloedcontacten en bij besmettingen met de MRSA-bacterie. Dat schrijft communicatiewetenschapper J. van Gemert-Pijnen van de Universiteit Twente in haar proefschrift. Zij promoveert op 11 juni aan de faculteit gedragswetenschappen.

ANP
4 June 2003 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Stel protocollen in samenspraak met het personeel op, stelt Van Gemert. Zij constateert dat ziekenhuispersoneel de voorschriften niet kent of doelbewust niet naleeft. De onderzoekster hield een representatieve steekproef in vijf ziekenhuizen en ondervroeg 84 medewerkers over het infectiebeleid. Uit oogpunt van anonimiteit wil ze de namen van de ziekenhuizen niet noemen. Het gaat om vier middelgrote en een groot ziekenhuis in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland.

Uit haar onderzoek blijkt dat circa 51 procent van de ondervraagden, die te maken hebben met bloed en met de MRSA-bacterie, niet handelt volgens de richtlijnen van het ziekenhuis. Vooral bij onbedoelde bloedcontacten tussen patiënt en personeel wordt het protocol slecht nageleefd. Van de 42 ondervraagden die uitsluitend bloedcontact hadden, handelt niet minder dan 81 procent anders dan het ziekenhuis voorschrijft.

„Een verpleger meldt bijvoorbeeld niet dat hij bloedcontact heeft gehad met een patiënt”, geeft Van Gemert aan. „Dat kan zijn vanwege tijdgebrek of omdat een meldpunt in het ziekenhuis niet goed bereikbaar is. Ziekenhuispersoneel weet ook niet altijd wat er gedaan moet worden na een dergelijk bloedcontact. Het protocol bevat onbegrijpelijke taal en schema’s. Dat wordt ook in de hand gewerkt door warrige richtlijnen van de overheid. Daardoor kan niet iedere verpleger of arts inschatten wat de risico’s zijn van bloedcontacten met een patiënt.”

Van Gemert ontdekte verder dat sommige verpleegkundigen geen beschermende kleding aantrekken als ze een met de MRSA-besmette patiënt bezoeken. Ook artsen houden zich daar niet altijd aan.

Volgens Van Gemert zijn de draaiboeken bij een ongeluk of epidemie in ziekenhuizen mogelijk wel aanwezig. „Maar die informatie wordt dikwijls niet uitgelegd aan het personeel en er wordt niet mee getraind. Bovendien zou een protocol moeten gelden voor een bepaalde afdeling en niet voor een heel ziekenhuis.”

Afwijkend handelen kan volgens Gemert risico opleveren voor ziekenhuispersoneel. „Bij bloedoverdracht kan men geïnfecteerd raken met bijvoorbeeld hepatitis-C.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer