Uitstel voor omstreden onderwijsplannen
DEN HAAG (ANP) – Goed nieuws voor scholieren in het passend onderwijs en studenten. De bezuinigingen in het onderwijs worden met minstens een jaar uitgesteld. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) vreesden geen meerderheid te krijgen voor hun plannen in de Eerste Kamer en besloten de bezuinigingen later en meer gefaseerd in te voeren.„Dit is een handreiking naar beide Kamers en ook naar het onderwijsveld”, zei minister Van Bijsterveldt woensdag.
Een van de belangrijkste veranderingen is het een jaar later invoeren van de langstudeerboete van 3000 euro voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun studie. Deze zou eigenlijk vanaf komend collegejaar ingaan en ook gelden voor studenten die al vertraging hebben opgelopen. „Die langstudeerboete gaat komende september al in, maar het eerste jaar zetten we deze op nul euro”, zei Zijlstra.
Ook de bezuinigingen in het passend onderwijs, voor kinderen die extra aandacht nodig hebben door bijvoorbeeld een ziekte, gaan pas in 2013 in en worden minder snel doorgevoerd. Waar de minister gedwongen ontslagen eerder niet uitsloot, zegt zij nu te hopen het met natuurlijk verloop op te vangen. Ze wil niet toezeggen dat er niemand gedwongen wordt ontslagen.
Het lijkt erop dat met de temporisering een buiging wordt gemaakt naar oppositiepartij SGP. In de Tweede Kamer hebben coalitiepartners VVD en CDA samen met gedoogpartner PVV een krappe meerderheid. Het is allerminst zeker of die drie partijen na de verkiezingen in mei die meerderheid in de Eerste Kamer eveneens halen. Daarvoor is mogelijk de SGP nodig.
De wijziging werd mogelijk toen binnen de onderwijsbegroting de „plussen en minnen” duidelijk werden.
In het onderwijsveld en bij de oppositiepartijen zijn de aanpassingen met gejuich ontvangen. „Een mooie dag voor het onderwijs”, stelt de SP. Ook GroenLinks is blij, „Al moeten de plannen helemaal van de baan”, zegt die partij. D66 is blij dat hun constructieve oppositie klaarblijkelijk vruchten afwerpt. Ook coalitiepartner CDA is blij dat de bezuinigingen vertraagd worden ingevoerd in het onderwijs. Zeker omdat eerder deze maand een meerderheid van de CDA-leden tijdens een congres pleitte voor een minder snelle invoering van de bezuinigingen. De VVD benadrukte dat de plannen niet van tafel zijn geveegd, maar slechts zijn uitgesteld.
Ook de zestigduizend langstudeerders krijgen een jaar extra tijd om hun studie af te ronden. „Een gigantische overwinning”, zegt Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Guy Hendricks, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is ook tevreden. „Maar we blijven van mening dat het wetsvoorstel onrechtmatig is. De gang naar de rechter is hiermee absoluut niet afgekocht.”
In het passendonderwijsveld is er eveneens opluchting. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is blij en CNV Onderwijs wil graag meepraten met de regering over de invulling van de bezuinigingen.