Geschiedenis stimuleert tot heilig optimisme
LEICESTER – Predikanten hebben een voortdurende vervulling met de Heilige Geest dringend nodig. Dat stelde ds. Martin Holdt, predikant in Pretoria (Zuid-Afrika) en rector van het Afrikaans Baptist Seminary, tijdens de tweede dag van de Leicesterconferentie.
De lezing van ds. Holdt concentreerde zich op de Heilige Geest en het persoonlijk leven van de prediker. Geen predikant kan zeggen dat zijn bediening volmaakt is. Bovendien is de verdorvenheid van de wereld een onderstreping van deze dringende nood. Tegelijk mag de geschiedenis „heilig optimisme en verlangen” geven. Uiteindelijk is het Gods wil dat predikers vervuld worden met de Heilige Geest. Ds. Holdt legde uit dat vervulling met de Heilige Geest bestaat in gemeenschap met de drie-enige God.
Lewis Allen, kerkplanter in Huddersfield, bepaalde zijn gehoor bij de laatste verzen van de brief van Paulus aan de gemeente van Efeze. Daarin vallen vier kernwoorden op: vrede, liefde, geloof, genade. Deze vier woorden vormen de inhoud van de liefde van de gemeente tot Christus, die bestaat uit bewondering van Zijn persoon, verlangen naar Zijn aanwezigheid, ijver voor Zijn eer en toewijding aan Zijn dienst.
Lewis Allen maakte de hartelijke toewijding aan en liefde voor Christus duidelijk met het voorbeeld van een motorrijdende vriend. Deze motorrijder viel talloze malen en brak daarbij diverse botten. Het leek voor hem geen probleem te zijn. Na een val zat hij zo snel mogelijk weer op zijn motor. Hij leefde voor het motorrijden. In dit licht kwam de indringende vraag op: Wat mag de liefde tot en van Christus ons kosten?
Ds. Iain H. Murray sprak ’s avonds over de voor velen onbekende Archibald Brown (1844-1922). Deze jonge Engelse predikant had niet alleen hart voor zijn hoorders, maar ook voor zijn stadsgenoten. Hij diende niet alleen met het woord, maar ook metterdaad.
Archibald Brown was een toegewijd student van het ”Pastors College” van Charles Haddon Spurgeon. Hij zou later een van Spurgeons opvolgers worden in de Metropolitan Tabernacle. Het leven van Brown werpt licht op een tot nog toe veelal vergeten periode uit de recente Engelse kerkgeschiedenis. Brown leefde in dagen van grote afval, waar Engeland tegenwoordig de wrange vruchten van plukt. Getrokken uit de duisternis, werd Brown een van de mannen die God op een bijzondere wijze gebruikt heeft om velen tot Christus te leiden.
Dit is het tweede verslag van de Leicesterconferentie, die tot woensdag duurt. Donderdag deel 3.