Alblasserdam dubt over bestuurlijke toekomst
ALBLASSERDAM – Alblasserdam gaat nadenken over zijn bestuurlijke toekomst.
De komende maanden werkt een begeleidingsgroep de vijf dinsdag gepresenteerde scenario’s uit. In juni buigen de fracties zich over de varianten; in september worden de inwoners geraadpleegd. Daarna doet de raad een richtinggevende uitspraak over de toekomst van de gemeente.
Het traject moet antwoord geven op de vraag hoe de positie van Alblasserdam sterker kan worden. Dat is nodig om de belangen van inwoners, bedrijven en instellingen zo goed mogelijk te behartigen.
De raad vindt het belangrijk om dat nu te doen, omdat Alblasserdam te maken heeft met een kwetsbare ambtelijke organisatie, beperkte financiële middelen, vraagstukken die over de gemeentegrenzen heen gaan en problemen met de dienstverlening. De regio Drechtsteden is eveneens betrokken bij de discussie over verdere samenwerking.
Dinsdagavond presenteerde SGP-voorman Boele als voorzitter van de werkgroep de vijf varianten. In scenario 1 verandert er weinig. „Alblasserdam blijft zoals het is: een kleine, zelfstandige gemeente met een eigen bestuur en een eigen ambtelijk apparaat. Voor grotere klussen maken we gebruik van gemeenschappelijke regelingen van de Drechtsteden.”
Daar pal tegenover staat een variant waarin Alblasserdam samen met de andere Drechtsteden uitgroeit tot Drechtstad. „Binnen die fusie houdt Alblasserdam op te bestaan, maar blijven de eigen identiteit en cultuur behouden.”
Tussen die uitersten liggen drie andere varianten: Alblasserdam blijft zelfstandig, maar heeft samen met de andere Drechtsteden één ambtelijke organisatie, Alblasserdam kiest voor de agrarische variant en gaat op in de Alblasserwaard of de gemeente kiest voor Drechtsteden-Noord. Daarbij fuseren Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en eventueel Hardinxveld-Giessendam tot één gemeente.
Herindeling met gemeenten uit de stadsregio Rotterdam, zoals Ridderkerk en Barendrecht, is niet aan de orde. Hetzelfde geldt voor een combinatie met Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, die dinsdagavond als extra mogelijkheid werd voorgesteld. „We zijn uitgegaan van historische ontwikkelingen en sluiten aan bij bestaande samenwerking”, zo legde burgemeester Blase uit.
SGP-raadslid Boersma vroeg zich af of het niet verstandig is de haalbaarheid van de varianten in een beginstadium te toetsen. „Straks kiezen we een optie waar andere gemeenten niets voor voelen.” Zijn partijgenoot Boele was het niet met hem eens. „We stellen eerst onze eigen voorkeur vast. Daarna gaan we kijken wat haalbaar is.”
Sommigen gaven hun mening al. „Wat mij betreft vallen er drie af”, zei PvdA’er Verwoert. „Het blijft zoals het nu is, of we blijven zelfstandig en krijgen samen met de andere Drechtsteden één ambtelijke organisatie. Jammer van de tijd om die andere opties te onderzoeken.”
Inwoner Ooms sloeg een dreigende toon aan. „Ik geef jullie nu de ruimte, maar in september mobiliseren we zo nodig alle inwoners om de plannen af te keuren.”