Binnenland

Eerste Nijmegenaren naar ‘kluswoning’

De eerste Nijmegenaren betrekken deze week hun zogeheten kluswoning, gehuurd bij woningstichting Portaal.

ANP
4 June 2003 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

De bewoners betalen tot 15 procent minder huur voor de woning, maar moeten in ruil daarvoor het uitgewoonde huurpand van binnen zelf opknappen.

Portaal is volgens innovatiemanager Moniek Govers met het experiment in Arnhem en Nijmegen begonnen om beginnende huurders op de woningmarkt meer kans te geven. Vooral in Nijmegen is sprake van nijpende woningnood, waardoor jonge mensen nauwelijks aan bod komen. Kluswoningen worden niet via de wachtlijst toegewezen, maar via inschrijving op internet verloot. Iedereen maakt zodoende evenveel kans op zo’n woning uit de sociale huursector.

Kluswoningen hebben aan de binnenkant een stevige verbouwing nodig, aldus Govers. Sommige panden zijn in gebruik geweest als weedplantage. In andere huizen hebben te grote groepen mensen het pand helemaal uitgewoond.

Belangstellenden voor een kluswoning moeten in elk geval handig zijn of handige mensen kennen. Portaal bekijkt samen met de huurders wat er aan de woning moet gebeuren, maar de bewoners zijn vrij in de uitwerking daarvan. De enige voorwaarde is dat er in de woning een keuken en een badkamer moet zijn.

Portaal wil dit jaar ongeveer honderd huizen aanbieden als kluswoning. Als het experiment slaagt, wil de woningstichting ook in andere steden met kluswoningen beginnen. Volgens Govers is de belangstelling voor elke vrijkomende kluswoning tot nu toe behoorlijk groot.

Voorzitter W. van Leeuwen van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, is enthousiast over het idee van Portaal. Maar hij wijst er wel op dat de aanstaande nieuwe Huurwet, die nog door de Eerste Kamer moet worden behandeld, een streep door het project kan halen. In deze wet komt alle onderhoudsrisico van een woning, zowel binnen als buiten, bij de verhuurder te liggen. Een bewoner van een kluswoning zou dan Portaal bijvoorbeeld aansprakelijk kunnen stellen voor een door hemzelf aangeschafte en geplaatste keuken die niet deugt.

„Aedes pleit ervoor om de nieuwe wet zo aan te passen dat het mogelijk blijft om afwijkende afspraken te maken tussen huurder en verhuurder. Dat kan volgens het huidige huurrecht ook. Gebeurt dat niet dan hebben vernieuwingen als de kluswoning geen enkele kans”, aldus Van Leeuwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer