Samenwerking nodig voor herstel zalm
Wil de zalmpopulatie in Rijn en Maas echt herstellen, dan is samenwerking tussen overheden en allerlei particuliere organisaties, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten, hard nodig.
Dat staat in het rapport ”Tegen de stroom in. Herstel van de zalm in Rijn & Maas”, dat dinsdag werd aangeboden aan oud-minister Kroes van Verkeer en Waterstaat. Het rapport is opgesteld door viskweker Nutreco, door de Nederlandse Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) en door de Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties (NVVS).
Een belangrijke hindernis voor volledig herstel van de zalmpopulatie in de grote rivieren zijn de waterkrachtcentrales. Van de vele centrales langs Rijn en Maas hebben er maar weinig een visgeleidingssysteem. Veel zalm wordt daardoor vermalen tussen de raderen.
Zalm kwam vroeger in grote aantallen voor in Rijn en Maas. In 1900 werden op de markt van Kralingseveer nog 27.598 zalmen aangevoerd. In de jaren zestig werd de vis in de grote rivieren niet meer waargenomen. Oorzaken waren onder meer watervervuiling, kanalisatie van de rivieren en het effect van waterkrachtcentrales.
In 1986 gaf Kroes in Nederland de aanzet tot een omslag. Terugkeer van de zalm in Rijn en Maas maakte zij tot concreet doel van haar beleid. Inmiddels is door gezamenlijke krachtsinspanning van overheden en particulieren bereikt dat sportvissers in de grote rivieren weer af en toe een zalm vangen.
Voor een werkelijk herstel van de populatie is echter veel meer nodig, meldt het dinsdag gepresenteerde rapport. Daarom hebben de drie betrokken organisaties het Nationaal Platform Zalmherstel opgericht. Oud-D66-voorman Terlouw is voorzitter. De waterkrachtcentrales vormen een lastige hobbel, gaf Terlouw gisteren toe. „Voor het milieu hebben we er juist meer van nodig, maar voor de zalm zijn ze schadelijk.”