Weer zware gevechten en veel doden in Libië
TRIPOLI/BENGHAZI (ANP/EFE) – In Libië is dit weekeinde weer zwaar gevochten tussen het Gaddafi-bewind en opstandelingen, met tientallen doden als gevolg. De NAVO greep in en vernietigde tientallen tanks van het regeringsleger.
Brandhaarden van de gevechten waren Misurata, het laatste bolwerk van de rebellen in het westen van Libië, en de strategisch gelegen stad Ajdabiyah in het oosten, aan een voor de rebellen belangrijke toegangsweg tot hun ‘hoofdstad’ Benghazi.
Troepen van Gaddafi hebben zaterdag zeker dertig opstandelingen gedood in Misurata, aldus een woordvoerder van de rebellen. Gaddafi’s krijgsmacht zou de stad van drie kanten hebben aangevallen. Gaddafi probeert Misurata al weken te veroveren. Zijn troepen hebben alle toegangswegen tot de stad geblokkeerd.
Artsen in Misurata stelden dat ongeveer tweehonderd burgers en rebellen om het leven zijn gebracht sinds het begin van de volksopstand in Libië eind februari. Misurata ligt ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli.
Vanuit Ajdabiyah werden zaterdag zware beschietingen door het regeringsleger gemeld, dat voor de poorten van de stad staat. Er werd man tegen man gevochten. Voor de opstandelingen zou het verlies van Ajdabiyah, een belangrijk verkeersknooppunt, een zware domper zijn. Hun bolwerk Benghazi zou daardoor geïsoleerder komen te liggen. De rebellen deden er zondag dan ook alles aan de controle over de stad te houden. De meeste inwoners hebben het belaagde Ajdabiyah inmiddels verlaten. Er zijn enkele arme gezinnen achtergebleven die zich de reis naar het 160 kilometer verderop gelegen Benghazi niet kunnen permitteren.
Leiders van de Afrikaanse Unie, onder wie de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, zijn in Libië aangekomen om te bemiddelen bij onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Behalve Zuma behoren ook de presidenten Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië, Amadou Toumani Touré van Mali en Denis Sassou Nguesso van de Republiek Congo tot de onderhandelaars. De delegatie stelt een rustperiode voor om hervormingen in het Noord-Afrikaanse land een kans te geven. Gaddafi regeert Libië al sinds 1969 met ijzeren hand.
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft in opdracht van de VN-Veiligheidsraad een onderzoek geopend naar oorlogsmisdaden in Libië. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft Gaddafi al de wacht aangezegd.