Revius wees toneel niet categorisch af
KAPELLE – De zeventiende-eeuwse predikant-dichter Jacob Revius wees toneel niet categorisch af. Hij tolereerde opvoering van toneelstukken op (hoge)scholen, mits dit gebeurde onder leiding van de rector of van hoogleraren.
Dat stelde drs. Enny de Bruijn vrijdagavond in Kapelle bij de presentatie van een dvd waarop docenten van het Calvijn College in Goes het treurspel ”Haman” van Revius voordragen.
Jacob Revius (1586-1658) is vermoedelijk de enige gereformeerde predikant in de zeventiende eeuw die het waagde om een echt toneelstuk te schrijven. De Bruijn, die aan een dissertatie over Revius werkt, ging in op de vraag hoe dit mogelijk was. „Dominees die samenspraken publiceerden waren er genoeg, maar niemand van hen schreef een stuk waarboven met grote letters ”treurspel” staat, waarin aan het begin een lijstje van acteurs gegeven wordt en waarin bovendien volop dramatische elementen te vinden zijn.”
De Bruijn wees erop dat Revius uit een cultureel ontwikkeld milieu kwam en op de Latijnse school ongetwijfeld geoefend heeft met toneelspelen. Bovendien vond Revius goede cultuur van groot belang voor het kerkelijke en maatschappelijke leven. „Je kunt als dominee het volk zijn almanakken, schunnige liedboekjes en kermisvermaak niet afnemen zonder er iets goeds en christelijks voor in de plaats te stellen, was de gedachte. Het past dus helemaal bij Revius’ mentaliteit om een goed-gereformeerd toneelstuk te willen schrijven als vervanging voor alle onethische, erotische en onchristelijke Latijnse drama’s die in omloop waren.”
De Bruijn acht het niet onmogelijk dat Revius in de tijd dat hij in Deventer predikant was ervoor gezorgd heeft dat de kerkenraad daar „een iets rekkelijker standpunt” innam als het om toneeluitvoeringen gaat.