Kerk & religie

Uit Amerika

Hoe is het gedachtegoed van de twee belangrijkste reformatoren van Europa in de Nieuwe Wereld terechtgekomen? En hoe is het daar verwerkt? Heeft het er hetzelfde gezicht gehouden als dat het dicht bij huis had, of is er met het imago ook iets gebeurd toen sympathisanten de ruimte kregen om een nieuwe samenleving op te bouwen? Dat zijn intrigerende vragen, die in het achterhoofd spelen tijdens het tweejaarlijkse colloquium van de Calvin Studies Society, dat van 7 tot en met 9 april te gast is in het Lutheran Seminary van St. Paul in Minnesota.

Dr. M. A. van den Berg
8 April 2011 19:52Gewijzigd op 14 November 2020 14:27
Dr. M. A. van den Berg. Foto RD, Anton Dommerholt
Dr. M. A. van den Berg. Foto RD, Anton Dommerholt

De Calvin Studies Society is een genootschap van kerkhistorici die elkaar vinden in de belangstelling voor de boodschap en de betekenis van de reformator van Genève. Het niveau van het wetenschappelijk discours is hoog omdat de meesten als hoogleraar of docent betrokken zijn bij het onderwijs aan een universiteit of kerkelijk seminarie. Behalve uit Amerika kent het gezelschap ook altijd deelnemers uit Europa en andere delen van de wereld. Nieuwe resultaten van onderzoek worden met elkaar gedeeld middels een groot aantal referaten. De voordrachten worden afgerond door boeiende discussies.

De vraag kan opkomen of een dergelijk colloquium niet al te elitair-specialistisch dreigt te worden. Dat gevaar valt echter wel mee. De specialisten zullen er in hun samenspraak voortdurend op bedacht zijn dat ze alles wat ze van elkaar leren niet in een stoffige studeerkamer kunnen laten, maar hebben te delen in de collegezalen. Als ze vervolgens hun studenten enthousiast weten te maken voor de nieuwe aspecten van het wereldwijde Reformatieonderzoek dringt het resultaat van een dergelijk wetenschappelijk debat uiteindelijk toch door in school en kerk. Zo blijft de actualiteit van het erfgoed van de Reformatie gediend door een paar dagen waarin zo’n zestig kerkhistorici elkaar ontmoeten.

De dogmenhistorische benadering van de Reformatie, die lange tijd (te) sterk heeft gedomineerd, wordt vooral in de Angelsaksische wereld meer en meer van de eerste rang verdreven door een groeiende aandacht voor de prediking en de Schriftuitleg van de reformatoren. G. Sujin Pak, een jonge onderzoekster van de Duke University Divinity School, hield op de eerste dag van het colloquium een helder verhaal over de overeenkomsten en verschillen in de uitleg van de kleine profeten door Calvijn en Luther. Zij liet zien dat Luther in zijn uitleg van de profeten meer de christocentrische prediker was van het centrale thema van de heilsgeschiedenis: Wet en Evangelie. Dat maakte echter dat de eigenheid van het Oude Testament bij hem minder ruimte kreeg dan bij Calvijn. Niet dat Calvijn inhoudelijk anders dacht dan Luther. De Geneefse reformator wilde echter vooral leraar zijn. De boodschap van het Oude Testament kreeg bij hem meer ruimte als een woord van Gods leiding en voorzienigheid, ook voor het praktische leven van de christen in het heden van kerk en samenleving.

In Minnesota (VS) heeft van donderdag tot en met zaterdag het tweejaarlijkse colloquium van de Calvin Studies Society plaats. Dr. M. A. van den Berg doet verslag. Vandaag deel 1; maandag deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer