Top vakbeweging krijgt 2,5 á 3,35 procent meer loon
De voorzitters van de vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben 2,5 tot 3,35 procent loonsverhoging gekregen, zo blijkt dinsdag uit een rondgang. De voormannen van de Nederlandse vakbeweging proberen zo het goede voorbeeld te geven.
De vakcentrales protesteren samen met politici al geruime tijd tegen de hogere loonstijgingen, bonussen en vertrekpremies van topmanagers. Ze vinden dit ongepast in een tijd van bezuinigingen, ontslagen en boekhoudschandalen.
FNV–voorzitter L. de Waal heeft conform de CAO van zijn vakcentrale een loonsverhoging gekregen van 1 procent, plus 1,5 procent prijscompensatie als eindejaarsuitkering. De Waal verdient nu bruto per maand 5373 euro; ofwel netto 2956 euro. Dat is exclusief extraatjes zoals een auto met chauffeur, die hij gebruikt voor zijn werk.
De Waal verdient minder dan zijn collega Ad Verhoeven van de veel kleinere vakcentrale MHP in Culemborg. Verhoeven wil niet zeggen wat zijn maandsalaris is, maar stelt wel hij dat minder extraatjes dan zijn FNV–collega ontvangt. „Ik heb geen premievrij pensioen en geen 36 urige werkweek: dan zou het loon ongeveer hetzelfde zijn”, aldus de MHP–voorzitter.
Verhoeven heeft in oktober 2002 3,35 procent loonsverhoging ontvangen. Deze loonstijging is gebaseerd op het gemiddelde van de CAO’s voor banken– en metaalsector. Die zijn afgesloten voordat sociale partners een maximum van 2,5 procent afspraken voor 2003.
Voorzitter Doekle Terpstra van de vakcentrale CNV kreeg er in januari wel 2,5 procent bij en verdient bruto circa 6200 euro per maand. „Dit komt neer op 80.000 euro per jaar inclusief alles, zoals pensioen”, liet Terpstra weten.
In de top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn de gemiddelde loonkosten vorig jaar met 20 procent gestegen volgens een onderzoek van de Volkskrant onder tweehonderd bedrijven. Een jaar eerder was dat 8,5 procent. De stijging in 2002 komt vooral door de hoge vertrekpremies, de vaste beloning steeg voor de meeste bestuurders nauwelijks.