Buitenland

Opnieuw Kenianen voor ICC

DEN HAAG (ANP) – Drie vooraanstaande Kenianen zijn vrijdag voor het eerst voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verschenen. Ze moeten zich er volgens het hof verantwoorden voor hun rol in het veelal etnisch en politiek geïnspireerde geweld dat eind 2007 losbarstte naar aanleiding van presidentsverkiezingen in december van dat jaar.

8 April 2011 15:50Gewijzigd op 14 November 2020 14:27

De drie zijn Uhuru Kenyatta, vicepremier en minister van Financiën, Francis Muthaura, partijbons van de machtige Partij van Nationale Eenheid (PNU), en voormalig politiechef Mohamed Hussein Ali. De drie zijn politieke bondgenoten van de Keniaanse president Mwai Kibaki van de Kikuyo-stam. Ongeveer een vijfde van de Kenianen behoort tot deze stam en is die daarmee de grootste etnische groep.

De voorbereidende zitting in het hoofdkwartier van het ICC in Den Haag duurde ruim een uur. De drie is te verstaan gegeven dat ze in september opnieuw worden verwacht voor een zitting waarin de aanklacht moet worden bevestigd of geseponeerd. Pas dan wordt dus besloten of er voldoende reden is een proces te beginnen.

Donderdag al verschenen drie andere beklaagden voor de ICC-rechetrs. Geschorst minister en presidentskandidaat William Ruto, politicus Henry Kosgey en radiopresentator Joshua Arap Sang waren destijds voormannen van de oppositie. Zij zouden het geweld tegen de Kikuyo hebben aangewakkerd.

Voorzittend rechter Ekaterina Trendafilova waarschuwde vrijdag de zes verdachten dat ze geen opzwepende politieke speeches mogen afsteken, want anders kunnen de dagvaardingen worden omgezet in arrestatiebevelen.

ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo verdenkt de zes van betrokkenheid bij moorden en het massaal verdrijven van burgers. In een paar weken tijd kwamen toen meer dan twaalfhonderd mensen om het leven. Honderdduizenden Kenianen sloegen op de vlucht of werden verdreven.

Kenia probeerde berechting van de kopstukken in Den Haag nog te voorkomen door op de valreep een verzoek in te dienen voor een proces in Kenia. Volgens Moreno zijn die beloftes „niet genoeg”. De beslissing is aan de rechters die gauw de knoop willen doorhakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer