Meer dan 100 lichamen gevonden in Ivoorkust
GENEVE (ANP/AFP) – In het westen van Ivoorkust zijn het afgelopen etmaal meer dan honderd stoffelijke overschotten gevonden.
De doden zijn waarschijnlijk gevallen door etnisch geweld, meldde het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties vrijdag. VN-onderzoekers hebben de lichamen op drie plekken gevonden.
Ongeveer veertig lichamen werden gevonden in Blolequin, ten westen van Duékoué, waar vijftien lijken lagen. De daders zijn waarschijnlijk Libische huurlingen, aldus een zegsman van de VN.
In de nabijgelegen stad Guiglo werden meer dan zestig lijken gevonden. Een aantal slachtoffers zou geen Ivoriaan zijn. Sommige slachtoffers zouden levend in brand zijn gestoken.
In het westen van Ivoorkust wordt fel gevochten door aanhangers van de internationaal erkende president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, en strijders van Laurent Gbagbo, de politicus die zijn ambt van staatshoofd niet wil opgeven. Er zijn al vele honderden doden gevallen in de strijd.
De VN hebben vrijdag opgeroepen tot het instellen van zogenoemde humanitaire corridors om de duizenden mensen te helpen die voor het geweld op de vlucht zijn geslagen. De vluchtelingen hebben onder meer schoon drinkwater, voedsel en medicijnen nodig.
Sancties
De Europese Unie hoopt binnenkort de sancties tegen Ivoorkust te kunnen verlichten. Dat verklaarde een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag.
De unie reageert op een verzoek van president Alassane Ouattara om een deel van de strafmaatregelen te schrappen, aldus de zegsman. Ouattara wil onder meer weer handel kunnen drijven via de belangrijkste havensteden van het West-Afrikaanse land, Abidjan en San Pedro.
Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao in de wereld. Deze industrietak heeft zwaar te lijden gehad van de politieke en humanitaire crisis in het land.
Nederlandse Europarlementariërs vinden een verlichting van de sancties nog te vroeg. CDA-afgevaardigde Ria Oomen en Marietje Schaake (D66) stellen dat Ouattara, mocht hij definitief de overhand krijgen, eerst moet meewerken aan een onderzoek naar het geweld in zijn land. CDA en D66 zien daarbij een rol weggelegd voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Schaake riep EU-buitenlandchef Ashton op deze voorwaarde te stellen.