Buitenland

Duitse regering: wel humanitaire hulp Libië

BERLIJN (ANP/DPA) – Na wekenlang twijfelen stuurt de Duitse regering militairen naar Libië voor humanitaire hulp. Het voorstel kan rekenen op brede steun in het parlement. Ook oppositiepartij SPD toonde vrijdag bereidheid om in te stemmen.

8 April 2011 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 14:26

De Duitse soldaten gaan er waarschijnlijk gewonden verzorgen en vluchtelingen beschermen. De regering zegt 990 militairen beschikbaar te hebben. Duitsland wacht echter nog op een verzoek van de Verenigde Naties.

Duitsland wilde eerst niet meedoen met de militaire acties tegen leider Muammar Kaddafi. Het trok zelfs schepen en Awacs-piloten uit de regio terug. De regering onthield zich in de VN-Veiligheidsraad van stemming bij de resolutie die ingrijpen in het Noord-Afrikaanse land mogelijk maakte.

De oppositiepartij Groenen verwijt de regering-Merkel een ‘slingerkoers’ inzake Libië. „Nu is er een scherpe wending en doen we kennelijk mee met de Europese militaire missie”, zei Frithjof Schmidt, ondervoorzitter van de Groene fractie. De extreemlinkse Die Linke vindt uitzending van militairen naar Libië niet acceptabel.

De sociaaldemocratische SPD is wel voor, maar parlementslid Rainer Arnold hekelde de „de algehele leugenachtigheid van de regering” door eerst niet mee te doen met de NAVO-acties en nu wel een hulpmissie te sturen. Zijn collega-Bondsdaglid Rolf Mützenich vindt dat de regering in de Bondsdag moet uitleggen waarop zij de humanitaire hulpverlening baseert en wat het doel en de omvang van de missie zijn.

De regeringspartijen CDU/CSU en FDP zijn uiteraard positief over het voorstel van minister Guido Westerwelle (Buitenlandse Zaken). Ze benadrukken dat het om een humanitaire missie gaat. „De Bundeswehr zal niet militair ingrijpen”, zei FDP-secretaris Christian Lindner.

De Duitse militairen hebben weinig zin om naar Libië te gaan, blijkt uit de reactie van de militaire vakbond. De bond kan zich moeilijk voorstellen hoe de plannen passen bij het besluit om niet militair mee te doen in Libië. Voorzitter Ulrich Kirsch van de vakbond eiste duidelijkheid en een duidelijke exitstrategie. „We moeten oppassen dat we van een hulpmissie overgaan in een militair avontuur met onoverzienbare gevolgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer