Groen & duurzaamheid

Biobased economy: op zoek naar de groene gouden eeuw

DEN HAAG – Hoogvliegers uit het Nederlandse bedrijfsleven braken zich woensdag in het SER-gebouw in Den Haag het hoofd over ”biobased economy”; een groene economie waarin afval niet meer bestaat en eindige grondstoffen worden verruild voor duurzame.

7 April 2011 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 14:25
Foto ANP
Foto ANP

„Voormalig landbouwminister Verburg zei eens: „Ik kan biobased economy niet uitleggen aan mijn buurman.” Dus mijn opdracht aan u is: verzin in groepjes nu eerst eens een goede term, slogan of wat dan ook. Wat is biobased economy?” Dagvoorzitter en journalist Rens de Jong stelt het gezelschap op de proef. Behalve werkgevers en werknemers zijn vooral experts bijeen, met veel kennis op gebied van onder meer logistiek, agro-industrie en chemie. Het blijkt voor hen niet eenvoudig om een oneliner te bedenken die de lading dekt, al lijkt een van de aanwezigen een goede poging te doen. „Biobased economy wil zeggen dat we toe moeten naar een groene gouden eeuw.”

Daarvoor zijn we hier, beaamt De Jong. Een voorbeeld van groene economie is het opwekken van energie uit afval, blijkt uit een filmpje dat getoond wordt. Naar verwachting staan er in 2020 honderden fabriekjes in Nederland die samen goed zijn voor 2 miljard kuub gas uit afval.

Een mooi voorbeeld, zegt voorzitter Fokko van Duyne van de SER-commissie duurzame ontwikkeling. „Maar biobased economy gaat verder dan het vervangen van fossiele brandstoffen. Ook in andere sectoren valt er winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan de agrarische sector. Boeren zouden hun licht eens kunnen opsteken bij chemici”, zegt Van Duyne. „De chemie kan baat hebben bij de toelevering van biomassa en reststoffen van een boer. Maar voordat dit kan gebeuren, moeten die twee met elkaar in gesprek.”

Dat gesprek kreeg gisteren alvast wat verder vorm. Deelnemers vormden groepjes waarin ze doorpraatten over de hobbels op de weg naar een groene gouden eeuw. Bijvoorbeeld over de vraag hoe er geld verdiend kan worden in een groene economie, maar ook hoe het onderwijs moet anticiperen op een nieuwe groene benadering. En wat te denken van de huidige werknemers op de arbeidsmarkt? Zijn zij ertoe in staat een omschakeling te maken?

Dat er ook in een groene gouden eeuw vooral geld verdiend moet worden, blijkt wel uit het verhaal van Gert-Jan Gruter van technologisch onderzoeksbedrijf Avantium. „Coca-Cola heeft een colafles ontwikkeld die voor 30 procent herbruikbaar is. Concurrent Pepsi heeft plannen om een volledig duurzame fles te introduceren en maakt al reclame: Onze fles is 70 procent groener dan die van Coca-Cola.”

Bij de afsluitende plenaire bijeenkomst blijkt dat de zoektocht naar een groene economie ook dilemma’s oplevert. Want er is brandstof te maken van bijvoorbeeld voedselstoffen. „Maar kun je maïs in je tank gooien, terwijl er mensen honger hebben?” vroeg dagvoorzitter De Jong.

De gesprekken hebben ook aanbevelingen opgeleverd. „Het verhaal over biobased economy is voor veel mensen nog te abstract. Daarin moet verandering komen”, zegt iemand van FNV Bondgenoten.

De Jong: „De tijd is rijp dat de buurman van minister Verburg ook warm wordt van deze ideeën.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer