Economie

Banken willen politici spreken over bonussen

AMSTERDAM – Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), wil met de fractievoorzitters van de politieke partijen in gesprek over het belang van de banksector.

Redactie economie
6 April 2011 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 14:24
Foto ANP
Foto ANP

De NVB-voorzitter geeft in de dinsdag verstuurde brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan „met grote bezorgdheid” het debat in parlement en media over de financiële sector te hebben gevolgd. „Door banken wordt de maatschappelijke boosheid over de gevolgen van de financiële crisis erkend en er is begrip voor de rol die politici in de vertolking daarvan vervullen, ook ten aanzien van beloningen”, schrijft Staal. „Mijn vrees is echter dat door de toon waarop thans het debat word gevoerd en door een eenzijdig accent op het onderwerp beloningen, we in een negatieve spiraal zijn geraakt die grote afbreuk doet aan de sector”, aldus de bankier.

De bankensector ligt de laatste weken zwaar onder vuur. Eind maart kwam zowel ING als ABN AMRO negatief in het nieuws, vanwege het uitkeren van bonussen, terwijl beide banken met staatsgeld ondersteund worden. Uiteindelijk zag ING-bestuursvoorzitter Hommen af van de bonus, terwijl minister De Jager voorkwam dat de top van ABN er met een extraatje vandoor ging. Dinsdag vielen politiek en media nog over voormalig FNV-voorzitter De Waal, die weigert zijn commissariaat bij ING op te geven, hoewel zijn eigen partij, de PvdA, aandringt op zijn vertrek.

Volgens Staal is er in het debat en in de beeldvorming over het functioneren van banken „te weinig aandacht voor de inspanning van de sector om zich te hervormen.” De NVB-voorman geeft aan dat in zijn ogen „majeure stappen zijn gezet als het gaat om risicomanagement, productgoedkeuringsprocessen, het opbouwen van kapitaalbuffers, maar ook aanpassingen van beloningsbeleid.”

Verder haalt de bankier in zijn brief uit naar de recent door de Kamer aangenomen motie van de PVV om bonussen met terugwerkende kracht 100 procent te belasten. „Dit schept in ons eigen land een niet te vervullen verwachting, terwijl het in het buitenland leidt tot onbegrip.” Volgens Staal is de motie „schadelijk voor het vestigingsklimaat in Nederland en voor de voorbeeldrol die ons land kan vervullen met de Code Banken.”

Staal vindt het jammer dat de financiële sector niet met name genoemd is in de kabinetsbrief van minister Verhagen van Economie over de topsectoren voor de economie. „Ik zou alsnog voor een daadwerkelijke toevoeging van de sector willen pleiten.”

SP-fractievoorzitter Roemer heeft op dit moment geen behoefte aan een gesprek met de NVB, liet hij dinsdag in een reactie weten. „In plaats van te komen praten kunnen de bankiers beter aan de slag gaan met het uitvoeren van de eisen van de commissie-De Wit. Tot nu toe hebben de bankiers lak aan het unanieme verzoek van de Tweede Kamer om hun bonusbeleid aan te passen. Laat ze dat eerst maar doen, voordat ze komen praten. De bankiers moeten zich niet druk maken over de toon van het debat, maar over de bonuscultuur zelf.”


Uitbreiding antibonusregels

DEN HAAG – Minister De Jager van Financiën komt met meer antibonusregels.

Hij wil niet alleen dat banken die in de toekomst aan het ‘staatsinfuus’ komen te liggen, geen bonussen mogen uitkeren, maar ook dat dit gaat gelden voor instellingen die van garantieregelingen van de overheid gebruikmaken. De Jager zei dat dinsdag tegen RTLZ.

Aanleiding voor de uitbreiding is de commotie over beloningen bij LeasePlan. De strengere bonusregels moeten in de toekomst ook gaan gelden voor bedrijven als LeasePlan, „zolang ze aan het staatssteunloket hangen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer