Lek radioactief water Fukushima gedicht
FUKUSHIMA (ANP/AFP/RTR/DPA) – Arbeiders in Japan zijn er in geslaagd het lek te dichten in de zwaar beschadigde kerncentrale Fukushima I waardoor radioactief besmet water in zee stroomde. Dat meldden de Japanse persbureaus Kyodo en Jiji woensdag.
De problemen zijn daarmee overigens nog lang niet voorbij. Tepco, de eigenaar van de kerncentrale, liet weten door te gaan met het lozen van radioactief besmet water in zee wegens een gebrek aan opslagcapaciteit.
Fukushima I, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de zware aardbeving en de verwoestende tsunami die Japan op 11 maart troffen. Circa 28.000 mensen staan op de lijst van doden en vermisten.
In de betonnen behuizing van reactor 2 van de kerncentrale in Fukushima ontstond een scheur van 20 centimeter. De lekkage werd zaterdag ontdekt. In de afgelopen dagen mislukte een reeks pogingen om de lekkage te stoppen, onder meer met behulp van cement.
De laatste poging, waarbij een chemische substantie in de bodem rond het lek werd gespoten, had uiteindelijk wel succes. „De lekkages namen gisteren af, nadat we een mix van vloeibaar glas en een hardingsmiddel hadden geïnjecteerd. Nu is het helemaal gestopt”, aldus een woordvoerder van Tepco.
Zeewater
De hoeveelheid radioactief jodium in het zeewater bij Fukushima I is op sommige plaatsen 4800 keer zo hoog als wettelijk toegestaan. Blootstelling aan grote hoeveelheden Jodium-131 kan leiden tot ziektes als schildklierkanker.
Er zijn al vissen gevangen die radioactief besmet bleken te zijn. De Japanse overheid overweegt voor het eerst sinds het begin van de crisis een verbod op het eten van vis uit de wateren rond Fukushima. Milieuorganisaties maken zich grote zorgen over het besmette zeewater als gevolg van de nucleaire crisis, de ergste sinds de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl in 1986.
School
Kinderen in de Japanse prefectuur Fukushima zijn woensdag weer naar school gegaan, voor het eerst sinds de zware aardbeving en de verwoestende tsunami op 11 maart. Dat meldden lokale media in Japan woensdag.
Het ging om basisscholieren die zijn geëvacueerd uit de omgeving van de kerncentrale Fukushima I. Zij verblijven met hun families in opvangcentra sinds het begin van de nucleaire en humanitaire crisis.
De kinderen volgen nu onderwijs in scholen in de stad Fukushima, 80 kilometer ten noordwesten van de kerncentrale. De scholen hebben extra docenten toegewezen gekregen in verband met de toestroom van kinderen uit het rampgebied.
Wederopbouw
De Japanse overheid zet omgerekend 25 miljard euro opzij als eerste noodbudget om de schade veroorzaakt door de aardbeving en tsunami van 11 maart te herstellen. Dat meldde de Japanse krant Asahi Shimbun woensdag.
Het geld zal voornamelijk besteed worden aan herstel van de infrastructuur in de getroffen gebieden in het noordoosten van Japan. Ook zal de regering stappen ondernemen om Japanners die door de aardbeving hun bron van inkomsten zijn verloren, sneller aan een baan te helpen.