Nationalist Humala mikpunt in campagne Peru
LIMA (ANP) – Oude bekenden spelen de hoofdrol in de campagne voor de presidentsverkiezingen zondag in Peru. In de peilingen gaat de nationalist en oud-militair Ollanta Humala aan kop.
Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2006 moest Humala het in de tweede ronde afleggen tegen het huidige staatshoofd, Alan Garc¡a, die indertijd voor de tweede maal in zijn loopbaan tot president van het Zuid-Amerikaanse land werd gekozen. Bij de huidige verkiezingen lijkt het gevaar voor Humala opnieuw van een voormalig staatshoofd te komen. De liberaal Alejandro Toledo, president van 2001 tot 2006, ligt in de peilingen slechts enkele procentpunten achter op Humala.
Andere kanshebbers zijn oud-premier Pedro Pablo Kuczynski en Keiko Fujimori. Zij is de dochter van het voormalige autoritaire staatshoofd Alberto Fujimori, die in de gevangenis zit wegens mensenrechtenschendingen en corruptie.
De meeste kandidaten willen de liberale economische koers van president Garc¡a voortzetten. Mede door de populariteit van dat model bij binnenlandse en buitenlandse investeerders groeide de Peruaanse economie in 2010 met 8,8 procent. Voor 2011 verwachten economen een groei van circa 7 procent.
Op de website van zijn coalitie Peru Wint legt Humala uit waarom hij vraagtekens zet bij het economisch liberalisme. „We hadden de afgelopen jaren een enorme economische groei, maar de bevolking heeft daarvan slechts in zeer beperkte mate geprofiteerd”, stelt de nationalistische presidentskandidaat. Volgens Humala is de economie van Peru te veel gericht op de export van goud, ruwe olie, zink en andere grondstoffen en te weinig op de productie van landbouwproducten voor de eigen bevolking.
Om meer geld vrij te kunnen maken voor de Peruanen bepleit Humala onder meer het verhogen van de belastingen op de mijnbouw. Ook wil hij met grote internationale ondernemingen opnieuw onderhandelen over hun contracten voor de exploitatie van grondstoffen in het Zuid-Amerikaanse land.
Andere presidentskandidaten waarschuwen voor een economische teloorgang, als Humala aan de macht komt. Hij zou investeerders afschrikken en de staat te veel invloed op de economie willen geven. Kuczynski wijst in interviews steevast op de nationalisering van tal van bedrijven door de Venezolaanse president Hugo Chávez en de economische malaise waarin Venezuela nu verkeert.
Volgens Toledo zal Peru met Humala als president een „sprong in het diepe maken” die het land zich niet kan veroorloven. Peru heeft juist stabiliteit nodig om meer mensen te kunnen laten profiteren van de economische groei, meent Toledo.