„Gaddafi richt slachting aan in Misurata”
TRIPOLI/MISURATA/BENGHAZI (ANP/RTR) – Aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi richten een slachting aan in de westelijke stad Misurata. Op straat liggen lijken en in de ziekenhuizen verblijven tal van gewonden. Dat meldden evacués uit de stad maandag. Volgens de rebellen zijn er al meer dan tweehonderd doden gevallen.
Misurata is de derde stad van Libië. De bevolking kwam halverwege februari in opstand tegen het regime van Kaddafi. Zijn troepen wisten de meeste steden in het westen te onderwerpen, maar in Misurata duren de opstand en de aanvallen voort. Luchtaanvallen door de internationale coalitie hebben de belegering van de stad tot dusver niet kunnen opheffen. „Ze gebruiken tanks tegen burgers. Kaddafi is bereid iedereen te doden”, aldus een gewonde evacué. De rebellen vroegen maandag om meer hulp van de coalitie.
Inwoners van de stad vertellen verder dat sluipschutters vanaf daken op mensen schieten en dat artillerie wordt gebruikt in dichtbevolkte delen van de stad, met vernietigende gevolgen. Buitenlandse schepen evacueerden maandag honderden gewonden uit de stad. Een schip uit Turkije dat werd geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen en marineschepen, nam 250 gewonden mee. Het vaartuig moest snel vertrekken toen zich op de kade een grote mensenmassa verzamelde. Duizenden mensen moesten achterblijven.
Een schip van het Franse Rode Kruis wist ruim zeventig gewonden aan boord te nemen en naar de Tunesische stad Sfax te brengen. Veel van de evacués hebben schotwonden en gebroken ledematen.
Het Libische regime lijkt ondertussen te zoeken naar een diplomatieke uitweg uit het huidige conflict. De rebellen proberen op hun beurt verloren terrein bij de stad Brega weer in hun bezit te krijgen.
De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken, Abdelati Obeidi, toert door Europa. In Athene sprak hij met zijn Griekse collega Dimitris Droustas . Volgens Griekse bronnen wil Tripoli snel een politieke uitweg omdat een militaire oplossing niet meer mogelijk zou zijn. Obeidi deed vervolgens Turkije aan. Hij wil ook nog naar Malta.
De krant The New York Times meldde maandag dat twee zonen van Kaddafi bereid zouden zijn hun 68-jarige vader buitenspel te zetten. Saif al-Islam en Saadi Kaddafi zouden een interim-bestuur willen vormen en de overgang naar constitutionele democratie mogelijk willen maken. Volgens een bron in de krant zou vader Kaddafi bereid zijn aan het plan mee te werken.
De opstandelingen lieten weten niets in het plan te zien. „Kaddafi en zijn zoons moeten vertrekken voordat diplomatieke onderhandelingen kunnen beginnen”, zei een zegsman van de rebellen tegen de BBC. Italië gaf hun maandag een steuntje in de rug door de rebellen als „enige legitieme gesprekspartner” van het Noord-Afrikaanse land te erkennen.