Geschiedenis

Museum voor de Amsterdamse grachtengordel

Amsterdam krijgt er een museum bij: een grachtenmuseum. Het Grachtenhuis aan de Herengracht 386 in de hoofdstad opent op 15 april de deuren. Burgemeester Van der Laan mocht donderdag alvast het lintje doorknippen.

Cultuurredactie
4 April 2011 09:32Gewijzigd op 14 November 2020 14:22
Foto EPA
Foto EPA

In Het Grachtenhuis wordt het verhaal verteld van de Amsterdamse grachtengordel. In augustus vorig jaar kreeg dit stukje Nederland van Unesco de werelderfgoedstatus. De grachten in Amsterdam worden jaarlijks door 3 miljoen toeristen bezocht, maar een museum was er nog niet.

Hoewel de Nederlandse belangstelling voor Het Grachtenhuis nog niet groot is, zo klaagt de stuurgroep onder leiding van Wim Pijbes van het Rijksmuseum, „lijkt de rest van de wereld al wel te beseffen dat er iets groots staat te gebeuren.” Zo meldde The Guardian dat Amsterdam de perfecte stad is voor een break, onder meer vanwege het nieuwe ”canal museum”. De National Geographic rept van de nieuwste sterattractie van „the Canal District.”

De aankoop van het pand, de restauratie en de exposities zijn betaald door ondernemer Gerard Krans. Alleen al de aankoop kostte 7 miljoen euro. Bezoekers moeten vooraf kaartjes kopen via internet en worden tijdens hun bezoek ingedeeld in vooraf geboekte tijdsblokken.

In het museum krijgt de bezoeker uitleg over het ontstaan van de grachtengordel. Wie heeft deze aangelegd en waarom? Wie woonden en wonen er in de grachtenpanden? Waarom is Amsterdam gebouwd op palen en hoeveel zijn dat er eigenlijk?

De bezoekers van Het Grachtenhuis lopen door vijf kamers met maquettes, animaties, 3D- en wandprojecties en een poppenhuis. In een reis door de tijd, van 1597 tot nu, zien de gasten niet alleen de bouw van de grachtenpanden, maar ook beelden van evenementen in de grachten. Verder kunnen belangstellenden vanuit het museum wandelingen en rondvaarten maken over de Amsterdamse grachten.

Ondernemer Piet van Winden is een van de mensen van Het Grachtenhuis. Hij vond het opmerkelijk dat het verhaal achter een van de belangrijkste toeristische attracties van ons land nergens wordt verteld. „We willen het verhaal vertellen van een uniek stedenbouwkundig concept.”

Van Winden is trots op wat hij heeft bereikt. „Wij zijn ondernemers en leken in museumland.” Op termijn wil hij de prijs van een kaartje –8 euro– op de populaire tijden verhogen. „Net als bij easyJet.”

Het pand aan de Herengracht is ontworpen door architect Philips Vingboons. De eerste eigenaar was Karel Gerards. Jan Willink, een van de eerste bankiers die de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd van John Adams financierden, hield ooit in het gebouw kantoor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer