Twee strafzaken rol directeur afvalbedrijf
EINDHOVEN/DEURNE (ANP) – Tegen de directeur van logistiek bedrijf Driessen in Deurne en afvalverwerker Reiling in Sterksel, die verdacht is vanwege een bedrijfsongeval met drie doden, loopt nog een ander strafonderzoek. Onderzoek door het Eindhovens Dagblad heeft dat uitgewezen. De krant schrijft zaterdag over de kwestie.
De 43-jarige Peter-Alexander Driessen werd op 3 augustus vorig jaar thuis in Eindhoven opgepakt vanwege de ontdekking van bijna 47 ton carbon black in een loods in Asten. De politie meldde destijds dat carbon black een kankerverwekkend fijnstof is. Behalve op 53 pallets lag het roetstof ook over de vloer en buiten de loods. Onder controle van justitie is een deel van het stof afgevoerd naar een afvalverwerker in Tilburg. De directeur werd aangehouden wegens overtreding van de milieuregels.
Carbon black wordt gebruikt in autobanden, kabels, rubbermatten en inktpatronen. Een groot deel van de partij zwart poeder staat nog op vijftien trailers op een terrein van Driessen in Deurne. Omdat daar geen vergunning voor is, is de gemeente Deurne van plan een dwangsom op te leggen, bevestigde een gemeentewoordvoerder. In een reactie aan de gemeente stelt Driessen dat carbon black geen gevaarlijke afvalstof is.
Reiling en moederbedrijf Driessen liggen al tijden onder vuur. Justitie is bezig met een onderzoek naar de dood van drie werknemers door een bedrijfsongeval op 4 oktober in Sterksel. Het drietal overleed door een chemische reactie in een mobiele waterzuiveringsinstallatie waar het bedrijf geen vergunning voor had. Twee leidinggevenden zijn als verdachte verhoord over het ongeval.
Twee weken voor het fatale ongeval viel de politie bij de mest- en afvalverwerker binnen vanwege vermoedens van overtreding van de milieuwetgeving. De administratie werd bekeken en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nam grond- en afvalmonsters.
De provincie Noord-Brabant greep in bij Reiling onder meer vanwege stankoverlast, overslag van mest in de openlucht in plaats van in een gesloten systeem en omdat er onvoldoende ruimte was voor afvalwater en neerslag.