Consument maakt vaker eigen energie
ROTTERDAM (ANP) – In 2025 wekt 15 tot 20 procent van de huishoudens energie op voor eigen gebruik en voor de energieleverancier. Zelfopgewekte energie kan via retournetten in de grond, de zogeheten slimme netten, aan de leverancier worden verkocht.
Dat voorspelt netbeheerder Stedin in Rotterdam. Netbeheerders moeten de komende jaren flink investeren om bestaande netten op te waarderen naar zogeheten slimme netten. Daarmee krijgen ze ook meer inzicht in de energiestroom die huishoudens op het net gaan zetten. „Consumenten gaan via zonnepanelen, HRe-ketels en zelfs met kleine windmolens namelijk zelf energie opwekken”, licht Inge Wijgerse, specialist Innovatie bij Stedin, toe.
Ongeveer 80 procent van de nieuwbouwwijken die in de periode 2009-2025 worden gebouwd, zijn straks gasvrij. „Deze woonwijken draaien dan volledig op elektriciteit. Het water in huis, ook voor de verwarming, wordt dan verwarmd via bijvoorbeeld warmtepompen.” De vraag naar elektriciteit neemt de komende jaren dan ook toe. „In 2015 is de vraag naar elektriciteit tussen en 32 en 45 procent toegenomen.” De vraag naar gas zal afnemen.
De komst van de zogeheten slimme meter is feitelijk een voorbereiding op de nieuwe initiatieven. De consument heeft via de slimme meter meer inzicht in het verbruik en dus ook de kosten. „Bovendien kan de consument ons helpen door het energieverbruik optimaal te sturen en te regelen”, aldus Wijgerse. Hierdoor is het niet direct nodig om nieuwe, dure netten aan te leggen.
Ondanks allerlei nieuwe initiatieven is er nog veel onduidelijk over hoe de energiebesparing en de verduurzaming gaan plaatsvinden, blijkt uit een studie die Netbeheer Nederland, de Vereniging van Energienetbeheerders, woensdag naar buiten bracht. Daarom wil de brancheorganisatie in gesprek met verscheidene partijen, zoals overheden, energieproducenten en de bouw- en installatiesector, om breedgedragen oplossingen te vinden.