België wil soldaten naar Congo sturen
De Belgische premier Verhofstadt pleit ervoor dat zijn land weer blauwhelmen naar Afrika stuurt. Dat staat in een nota voor de onderhandelingen voor een nieuwe regering, die hij dinsdag heeft gepresenteerd.
Verhofstadt vindt dat België niet langer afzijdig kan blijven in de voormalige kolonie Congo, nu zich daar in het oosten volgens de premier een „humanitaire tragedie” voltrekt.
België besloot niet langer blauwhelmen of andere vredesbewakers naar Afrika te sturen nadat tien Belgische para’s op gruwelijke wijze om het leven waren gekomen bij het begin van de massaslachtingen in Rwanda in 1994. Dat besluit werd genomen nadat een speciale Rwanda-commissie van de Belgische Senaat aanbevelingen had gedaan om dergelijke tragedies te voorkomen. Verhofstadt was toen een van de initiatiefnemers voor de Rwanda-commissie. Hij stelt nu voor om toch Belgische militairen voor een korte periode naar Afrika te sturen.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag ingestemd met het sturen van een internationale vredesmacht naar de Democratische Republiek Congo. De VN-macht zal uit ongeveer 1400 militairen bestaan, van wie de helft Fransen. Die krijgen meer bevoegdheden dan de huidige VN-waarnemers in het land. De waarnemers zijn niet bewapend en hebben geen mandaat om effectief op te treden.
Enkele Belgische militaire bonden hebben het voorstel van Verhofstadt al afgewezen. Zij vinden dat de wonde van het Rwanda-drama nog te diep is. De Vlaamse socialisten, de meest voor de hand liggende coalitiepartner van Verhofstadts liberale VLD, zijn evenmin voor een nieuwe inzet van Belgische blauwhelmen in Afrika.
Een Congolese militiewoordvoerder heeft een rivaliserende groep er maandag van beschuldigd het afgelopen weekeinde 352 burgers te hebben gedood. Dat zou zijn gebeurd in de noordoostelijke stad Bunia. Daar worden de komende dagen Franse blauwhelmen verwacht. Volgens Kisembo Bitamara, van de PUSIC-partij, zijn in Tchomia ook 37 patiënten uit een ziekenhuis gedood.