Ontvoering Melchers mag niet in boek
ZUTPHEN (ANP) – Izaan Moenir-Alam, de ontvoerder van Claudia Melchers, moet alle pagina’s uit zijn boek verwijderen die gerelateerd zijn aan de ontvoering in 2005. Pas dan mag hij tot publicatie overgaan. Dat heeft de kortgedingrechter in Zutphen donderdag beslist. Publiceert hij informatie van de betreffende pagina’s uit zijn boek Cocacabana toch, dan moet hij elke dag dat hij in gebreke blijft ,5000 euro betalen (met een maximum van 250.000 euro).
De familie Melchers vroeg de rechter op 14 maart om een verbod van het hele boek. Ze waren van mening dat de privacy van Claudia en haar kinderen ernstig werd geschaad. De vrouw heeft na de ontvoering nooit de publiciteit gezocht.
Claudia Melchers werd op 12 september 2005 door drie mannen uit haar huis in Amsterdam meegenomen onder het oog van haar twee jonge kinderen en een buurman. De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne als losgeld. Melchers maakte tijdens de ontvoering de afspraak om in plaats daarvan 5 miljoen euro te betalen, waarop werd ze vrijgelaten. Losgeld werd er nooit betaald.
Twee van de drie mannen werden kort na de vrijlating gearresteerd. Moenir-Alam werd later in Brazilië aangehouden. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Tijdens een uitzending van Pauw & Witteman op 23 februari vertelde Moenir-Alam dat hij het boek tijdens zijn detentie had geschreven.
De rechter in Zutphen vindt dat „ieder wezenlijk belang” voor Moenir-Alam ontbreekt om gesprekken die hij met zijn slachtoffer heeft gehad, openbaar te maken. „Ook al blijkt uit de weergave daarvan dat zij zich bij vlagen zeer moedig heeft gedragen”, aldus de rechter. Melchers heeft er na de ontvoering voor gekozen met rust gelaten te worden en Moenir-Alam „zou de laatste moeten zijn om haar dit recht te misgunnen, laat staan dit met voeten te treden”, zo staat in het vonnis.
De kortgedingrechter vindt niet dat er voldoende reden is om de familie Melchers een voorschot op de geleden schade toe te kennen, omdat het boek nog niet is verschenen. Behalve de dwangsom die hem boven het hoofd hangt, moet Moenir-Alam ook de kosten van het geding betalen.