Economie

Onlinebetalingen fors toegenomen

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse consumenten maken steeds vaker gebruik van iDEAL, het betaalsysteem voor onlinebetalen. Vorig jaar werd 63 miljoen keer met iDEAL betaald, een stijging van 43 procent ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB).

31 March 2011 13:36Gewijzigd op 14 November 2020 14:19
Foto ANP
Foto ANP

Het aantal elektronische betalingen nam afgelopen jaar met 4 procent toe tot ruim 2,6 miljard. iDEAL steeg het sterkst, omdat consumenten steeds vaker producten kopen via internet. Verder groeide het marktaandeel van iDEAL ten opzichte van andere onlinebetaalmiddelen. Het aantal papieren overschrijvingen en acceptgiro’s daalde met bijna 6 procent tot 225 miljoen.

Nederlandse bedrijven en consumenten hebben vorig jaar ongeveer 7 miljard euro minder geld opgenomen dan in 2009. Die hoeveelheid daalde van ruim 65 miljard naar 58 miljard euro. De afname is volgens DNB toe te schrijven aan een groeiend gebruik van de pinpas.

Volgens de centrale bank hebben de campagnes van banken, winkeliers en Currence (de eigenaar van PIN) daaraan bijgedragen. Deze campagnes zijn vooral gericht op het pinnen van kleine bedragen en met succes. Het gemiddelde bedrag per pinbetaling is vorig jaar verder gedaald naar 38 euro. Het aantal pintransacties steeg met bijna 8 procent tot ruim 2,1 miljard.

De wereldwijde vraag naar eurobiljetten blijft toenemen. In 2010 waren in totaal 14,2 miljard eurobiljetten in omloop met een waarde van 840 miljard euro. Zowel in aantallen als in waarde is dat een toename van 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral de vraag naar biljetten van 50 en 100 euro nam toe. De vraag naar grotere bankbiljetten stabiliseerde. Vanwege spanningen op de financiële markten werden deze biljetten aangehouden als spaargeld.

Ook het aantal euromunten in omloop is toegenomen. In totaal waren er wereldwijd 92,9 miljard euromunten in omloop, een stijging van 6,2 procent ten opzichte van 2009. De totale waarde bedroeg 22,3 miljard euro, een toename van 4,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De groei kwam voor een belangrijk deel voor rekening van de munten van 1, 2 en 5 eurocent.

Volgens DNB is het sinds de invoering van de euro moeilijk om vast te stellen hoeveel euromunten en -bankbiljetten er in Nederland circuleren. De meest voorkomende bankbiljetten zijn die van 50 euro en lager. Bij de munten komt de 5 eurocent het meeste voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer