Politiek

Nader onderzoek naar 5000 ‘spookuitkeringen’

DEN HAAG (ANP) – Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft Amsterdam gevraagd nader onderzoek te doen naar vijfduizend klanten van uitkeringsinstantie UWV van wie de adressen niet bij de gemeente bekend zijn. Dat blijkt uit antwoorden van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Kamp op vragen van Tweede Kamerleden Pierre Heijnen en Roos Vermeij van de PvdA en Ger Koopmans van het CDA.

31 March 2011 13:34Gewijzigd op 14 November 2020 14:19
Foto ANP
Foto ANP

In februari ontstond ophef over duizenden ‘spookuitkeringen’ die het UWV zou verstrekken aan Amsterdammers die bij de gemeente niet bekend zijn. Donner zei in een eerste reactie dat afwijkingen tussen adressen kunnen voorkomen. Maar PvdA’er Heijnen noemde het een grof schandaal, omdat de gemeente hierdoor bijvoorbeeld geen lokale belastingen kan heffen bij deze personen.

Uit een eerste vergelijking tussen gegevens van het UWV en Amsterdam blijkt dat 540.000 van de ongeveer 580.000 adressen overeenkomen. In 35.000 gevallen bleek er sprake van tikfouten. Bij circa vijfduizend adressen is een nadere analyse nodig. De bewindslieden schrijven dat het hier niet direct om fraude met uitkeringen hoeft te gaan.

Op vragen van Koopmans schrijven Donner en Kamp dat in andere plaatsen vergelijkbare verschillen tussen UWV-gegevens en de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) kunnen bestaan. De CDA’ers vroeg donderdag weer om opheldering, omdat uit onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat er 400.000 ‘spookburgers’ zijn.

De VVD stelde dat dit fenomeen snel zal verdwijnen als de uitkering van mensen wordt stopgezet als ze niet goed staan ingeschreven in de GBA. Volgens VVD-Kamerleden Jeanine Hennis en Malik Azmani wordt de samenleving benadeeld door mensen die spoorloos zijn. Bedrijven en instanties, zoals de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau, hebben altijd wel vorderingen uitstaan bij mensen die ze niet kunnen bereiken.

Azmani denkt dat de GBA beter kan worden benut als instrument om fraude tegen te gaan. In een debat met Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) eerder deze week over de fraudeaanpak in de sociale zekerheid werd Kamerbreed ook aangedrongen op een betere koppeling tussen de GBA en bestanden van bijvoorbeeld het UWV en de Belastingdienst.

Eind dit jaar verwacht het kabinet nog uitkomsten van onderzoek naar de kwaliteit en werking van de GBA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer