’Verkeerde’ man in Eerste Kamer
De provincie Noord-Holland heeft een fout gemaakt bij het doorgeven van de uitslag van de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Daardoor heeft H. ten Hoeve namens de Onafhanklijke Senaatsfractie (OSF) en niet A. Zinken recht op een plek in de Senaat.
Dat heeft een woordvoerder van de provincie Noord-Holland maandag bevestigd. De Provinciale Statenleden kozen vorige week maandag de leden voor de Eerste Kamer. Afgelopen woensdag maakte de Kiesraad de uitslag officieel bekend.
De stem van P. Bruystens van Ouderenpartij Noord-Holland is echter per abuis naar Zinken en niet naar Ten Hoeve gegaan. De Kiesraad in Den Haag kwam daardoor tot de conclusie dat Zinken het recht op een plek in de Eerste Kamer heeft.
De tien provinciale partijen doen gezamenlijk mee aan de verkiezingen voor de Eerste Kamer onder de naam OSF. Elke vier jaar mag elke provinciale partij een kandidaat op de verkiezingslijst van de OSF zetten. Zinken van Partij Nieuw Limburg (PNL) stond als lijsttrekker op de OSF-lijst, Ten Hoeve van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) als tweede.
Voorafgaand aan de verkiezingen door de Statenfracties hadden de Partij van het Noorden (Groningen), Partij van Zeeland, Ouderenpartij Noord-Holland, Drenths Belang, Gemeentebelangen Friesland en de FNP aangegeven op Ten Hoeve te stemmen. Deze stemmen zouden 1700 punten opleveren. De grootte van de provinciale partij en het aantal inwoners van de provincie bepaalt hoe zwaar elke stem telt.
Bruystens’ stem was 310 punten waard. Leefbaar Brabant, Leefbaar Zuid-Holland, Drenthse Ouderenpartij en de PNL zouden op Zinken stemmen, goed voor 1174 punten.
Wie de fout heeft gemaakt en hoe, is nog niet duidelijk. De commissie voor de Geloofsbrieven Onderzoek in de Eerste Kamer buigt zich over de kwestie. Maandag of dinsdag komen zij bij elkaar. Mogelijk gaat de zaak daarna terug naar de Kiesraad. Een woordvoerder van de Eerste Kamer weet niet wat de gevolgen zijn, maar sluit niet uit dat uiteindelijk toch die andere senator, Ten Hoeve, wordt benoemd. „De commissie moet daarover beslissen.”
Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn met het tellen van de stemmen. In 1998 dreigde het CDA in de Tweede Kamer een zetel te verliezen aan de VVD door een fout van de gemeente Gramsbergen. Die gemeente had de uitslag verkeerd doorgegeven aan het hoofdstembureau. De fout kwam toevallig aan het licht toen nog eens werd gekeken naar de voorkeurstemmen. Hierdoor kon de CDA’er Reitsma toch in de Tweede Kamer blijven maar moest Vos van de VVD het veld ruimen. Vos kwam later dat jaar toch in de Kamer na verschuivingen binnen de VVD-fractie.